Trešdaļa iedzīvotāju domā, ka jaunajā gadā Latvijai klāsies labāk (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vaļņu iela Vecrīgā. Ilustratīvs attēls
Vaļņu iela Vecrīgā. Ilustratīvs attēls Foto: Lita Krone/LETA

Gandrīz trešdaļa jeb 30% iedzīvotāju domā, ka jaunais gads Latvijai būs labāks par aizvadīto 2018. gadu, liecina pētījumu uzņēmuma SKDS veiktās aptaujas dati.

Tikai 8% aptaujāto uzskata, ka jaunais gads Latvijai būs sliktāks par aizvadīto, savukārt 48% respondentu domā, ka tas būs tāds pats kā 2018 .gads.

SKDS pārstāvji norāda, ka 2017. gada nogalē kopumā 31% iedzīvotāju prognozēja, ka 2018. gads Latvijai būs labāks, 7% domāja, ka sliktāks, bet 46% paredzēja, ka tas būs tāds pats kā tobrīd aizejošais 2016.gads.

Šī gada nogales pesimistu īpatsvars - 8% - ir otrs vēsturiski vismazākais kopš 1999.gada, kad tika uzsākti regulārie gada beigu noskaņojumu mērījumi.

Vēl mazāk pesimistu respondentu vidū bija tikai pagājušā gada nogalē - 7%.

Iedzīvotāju izteiktās prognozes par to, kāds viņiem personīgi būs 2019. gads, liecina, ka kopumā 42% paredz, ka nākamais gads būs labāks. Tikai 4% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 37% domā, ka tas būs tāds pats kā 2018. gads.

Šajā aspektā gan vērojams mazāks optimisms nekā pagājušā gada nogalē paustais, kad 47% respondentu prognozēja, ka nākamais gads viņiem personiski būs labāks, 4% domāja - ka sliktāks, bet 31% paredzēja, ka tas būs tāds pats kā 2017. gads.

Arī prognozējot savu personīgo nākotni, gan šogad, gan pagājušogad decembrī ir vērojams vēsturiski vismazākais pesimistu īpatsvars (tikai 4%), kopš tika sākti regulārie gada beigu noskaņojumu mērījumi. Līdzīgi zems pesimisma līmenis bija vērojams pirms trim gadiem - 2015. gada nogalē, kad 5% iedzīvotāju paredzēja, ka nākamais gads viņiem personīgi būs sliktāks.

Vēsturiski vispesimistiskākās nākamā gada prognozes savai valstij Latvijas iedzīvotāji sniedza 2008. gada nogalē, kad tikai 11% aptaujāto prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet 52% paredzēja, ka tas būs sliktāks.

Lai gan nedaudz labāka, tomēr vēl aizvien ļoti pesimistiska bija arī 2009. gada nogale, kad 12% respondentu prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet 43% paredzēja, ka tas būs sliktāks.

Savukārt visoptimistiskāk uz Latvijas nākotni aptaujātie ir raudzījušies pagājušās desmitgades pirmajā pusē, kad 2002. un 2004. gada nogalēs attiecīgi 42% un 43% prognozēja, ka nākamais gads Latvijai būs labāks par aizejošo, bet tikai 11% un 13% - ka sliktāks.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu