Latvijā nākamgad pieaugs gan algas, gan cenas, prognozē eksperti (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Latvijas ekonomikas izaugsme šogad palēnināsies, tomēr algas turpinās augt un tas mazināšot daudzu iedzīvotāju vēlmi pamest Latviju, tā prognozē eksperti. Dzīve gan turpinās sadārdzināties tāpat kā pērn, tomēr tā iemesls nebūšot degvielas un apdrošināšanas cenas, vēsta LNT ziņas.

2019. gadā turpināsies iepriekšējā gadā sāktie nodokļu reformas pasākumi ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, tātad mazāku algu saņēmējiem uz rokas paliks vēl vairāk naudas. Turpinās uzkarst arī darba tirgus, tādēļ eksperti prognozē tālāku algu kāpumu. Ja pērn 3. ceturksnī tie bija 8%, tad šogad kāpums būšot nedaudz mazāks, aptuveni 7%.

Tātad vidējā bruto alga varētu tuvoties 1080 eiro mēnesī.

Ekonomikas ministrija gan prognozē, ka algu pieaugums varētu būt vēl straujāks un pateicoties tam no Latvijas emigrējošo skaits pirmo reizi daudzu pēdējo gadu laikā varētu būt mazāk nekā atbraukušo skaits.

Algu pieaugums būs viens no galvenajiem iemesliem cenu kāpumam, kas gan šogad varētu saglabāties 2018. gada līmenī, - 2,5%.

Bet cits būtisks faktors - degvielas cenas, kas pērn pēdējo pāris mēnešu laikā mazinājās par aptuveni 10%, šogad varētu turpināt iepriecināt autobraucējus, vēsta LNT ziņas.

Eksperti pagaidām neredz iemeslu šo cenu kāpumam - akcīze, kas veido pusi no kopējās degvielas cenas, šogad neaugs, tāpat arī naftas cenas.

Rocības pieaugums varētu mudināt cilvēkus vairāk tērēt un tas varētu būt galvenais ekonomikas pieauguma iemesls. Tiesa, kopumā visi eksperti prognozē mazāku ekonomikas izaugsmi.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu