Vai dzīvnieki mēdz būt greizsirdīgi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Visi, kam ir mājdzīvnieki, ātri vien teiks - jā, dzīvniekiem piemīt greizsirdība. Zināms, ka kaķiem lielākās alkas pēc cilvēka uzmanības parādās, kad ģimenē ienāk mazulis, bet suņi mēdz izrādīt acīm redzamu neapmierinātību, ja saimnieks ir pārāk aizrāvies ar kāda cita zvēra mīļošanu. Tomēr zinātnieki ir pamatīgi nopūlējušies, lai noskaidrotu vai dzīvniekiem tiešām piemīt patiesa greizsirdība.

Kā vēsta izdevums "Live Science", vairākos pētījumos zinātnieki ir izvirzījuši hipotēzi, ka greizsirdība ir viena no tā saucamajām pirmatnējām emocijām, kas piemīt cilvēkiem un dažiem dzīvniekiem, īpaši suņiem un primātiem.

Jāatzīmē - lai arī greizsirdība un skaudība varētu šķist visai līdzīgas emocijas, tomēr pētnieki tiecas tās definēt kā divas pavisam atšķirīgas emocijas.

Skaudība ir emocijas, kas parādās, kad mums trūkst kaut kā, kas ir citiem. Savukārt greizsirdībai nepieciešams sociāls trīsstūris, kad kādam no šīs struktūras nepieciešamas īpašas attiecības.

Lai cilvēks vai dzīvnieks justu greizsirdību, tam ir jāspēj saprast attiecību koncepts un tas, ka tās var tikt apdraudētas. Tas, bez šaubām, ir patiesi sarežģīts uzdevums daudzām dzīvnieku sugām.

Vairākos pētījumos greizsirdība tiek saistīta ar seksu un romantiku, tomēr ir skaidrs, ka greizsirdība var parādīties arī citāda veida attiecībās, piemēram, starp draugiem, ģimenes locekļiem vai kolēģiem. Eksperimentā ir pierādīts, ka zīdaiņi jau sešu mēnešu vecumā var izrādīt greizsirdību, kad to māte nodarbojas ar kādu citu zīdaini (kas eksperimentā patiesībā bija reālistiska lelle).

Šis atklājums pierādīja, ka greizsirdība ir iedzimta, nevis tiek apgūta dzīves laikā.

2014. gadā Kalifornijas universitātes pētnieki līdzīgu eksperimentu veica arī ar suņiem. Izrādījās, ka suņi izrāda pamatīgu greizsirdību, kad to saimnieki darbojas ar suņu manekeniem. Turpretī, kad cilvēki mīļoja citas lietas, suņi greizsirdību neizrādīja. Trešā daļa suņu centās iespraukties starp savu saimnieku un neīsto suni, bet ceturtā daļa tiem pat uzrēja.

Tie suņi, kuri greizsirdību neizrādīja, visticamāk, saprata, ka tas nav īsts suns, vai arī tiem nebija īpaši ciešas emocionālas saiknes ar saviem saimniekiem.

Pētījums par suņu greizsirdību

Kādā citā pētījumā zinātnieki novēroja greizsirdību arī pērtiķu starpā.

Visi pētījumi arī pierāda, ka cilvēki bieži ziņo par novērotu greizsirdību no savu mājdzīvnieku puses, to skaitā zirgiem, putniem un kaķiem. Tas liecina, ka greizsirdība ir daudz izplatītāka parādība sugu starpā, nekā varētu šķist.

Pētījums par greizsirdību starp citām dzīvnieku sugām

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu