Ķīnieši atklājuši veidu, kā varu pārvērst tikpat kā zeltā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS

Leģenda vēsta, ka filozofu akmens ir noslēpumaina viela, kas spēj cilvēkam piešķirt mūžīgo jaunību un parastos metālus pārvērst tīrā zeltā vai sudrabā. Vai tagad varētu teikt, ka tūkstošiem gadu pēc leģendas rašanās Ķīnas zinātnieki pārvērtuši šo sapni par realitāti.

Nē, viņi diemžēl nav atklājuši jaunības eliksīru, tomēr veidu, kā varu pārvērst zeltā gan. Nu... gandrīz zeltā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, zinātnieku komanda raksta, ka viņi bombardēja vara atomus ar augstas enerģijas argona plazmu, mainot metāla elektronu struktūru. Rezultātā varš kļuva mazāk reaktīvs un sāka līdzināties cēlmetāliem, piemēram, zeltam vai sudrabam.

“Vara nanodaļiņas sāka uzvesties ārkārtīgi līdzīgi zelta vai sudraba nanodaļiņām. Tas nozīmē, ka teorētiski būtu iespējams parastu metālu pārvērst dārgmetālā,” izdevumam “South China Morning Post” komentēja pētniek.

Tiesa, šis atklājums nepadara Ķīnas pētniekus stāvus bagātus. Ja nu vienīgi bagātus ar viltoto zeltu, jo, lai arī līdzīgs, tas nav nekāds cēlmetāls.

Protams, dažus komentētājus šis apgalvojums neattur no spriešanas par to, ka šis atklājums var negatīvi ietekmēt zelta tirgus cenas, tā sagraujot ekonomiku.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu