"Šī viela drīkst atrasties pie jums. Policija neko neteiks." Briselē tirgo marihuānu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Beļģijā marihuānas tirdzniecība nav oficiāli atļauta, taču veikalā to nopirkt tomēr var. Tā ir tāda paveida zālīte, kam ir ārstniecisks, ne apreibinošs efekts. Šis jautājums drīz varētu kļūt aktuāls arī Latvijā, ziņo TV3 Ziņas. 

Eiropā marihuānas tirgošana lielākoties ir liegta, izņēmums ir Amsterdama, kur tas notiek legāli, radot milzu peļņu. Tagad pirmos soļus marihuānas tirdzniecībā sper arī Brisele.

Stikla kiosks, kas Briselē izvietots tirdzniecības ielas pašā vidū, ir ļoti askētisks. Tikai plaukti un prece. Izžāvēti marihuānas pikuči. Divi grami marihuānas maksā 35 eiro.

Pārdevēja TV3 Ziņām izrādīja plastmasas groziņus, kuri ir pilni ar vakuumā iepakotiem visdažādāko šķirņu marihuānas paveidiem.

"Šī viela drīkst atrasties pie jums. Policija neko neteiks. Bet es nedrīkstu jums ieteikt iet pa ielu un pīpēt, nē! Jums šī viela drīkst piederēt. Lieciet, kur gribat,” saka pārdevēja.

Briseles biznesmeņi izmanto likumu robus. Šajā marihuānā ir ārkārtīgi maz vielas, kas rada apreibinošo efektu – tetrahidrokanabinola jeb THC. Augos krietni vairāk ir CBD jeb kanabidols, kam ir ārstniecisks efekts, un kas daudzās valstīs vēl nav iekļauts aizliegto vielu sarakstā.

“Tas nepadara dullu galvu, bet vairāk iedarbojas uz ķermeni. Tas noņem visas negatīvās sajūtas,” saka pārdevēja.

Preci uzņēmēji ieved no Šveices. Izskan viedokļi, ka marihuānas legalizēšana, šādā veidā pārdodot to faktiski ikvienam, var palīdzēt smagi slimiem cilvēkiem, vēža pacientiem, depresijas slimniekiem.

Tomēr netrūkst arī skeptiķu, kas ir pārliecināti, ka marihuāna, lai arī uzskatīta par vieglo, tomēr ir narkotika, kas rada stipru atkarību un var radīt vēlmi izmēģināt vēl bīstamākas vielas. Legalizēšanas jautājums pamazām pietuvojas arī Baltijai.

Oktobrī Lietuvas Seims pieņēma likumdošanas grozījumus, kas legalizē medikamentus, kuru sastāvā ir marihuāna. Jaunā kārtība, kas stāsies spēkā 2019. gada maijā, ļaus medicīnā lietot šādus preparātus, ja to drošību un efektivitāti apstiprina zinātniskie pētījumi un paši preparāti ir reģistrēti. Konstatējot, ka attiecīgo medikamentu sastāvā ir narkotiskās vai psihotropās vielas, tām tiktu paredzēti ļoti stingri lietošanas, uzskaites un izsniegšanas noteikumi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu