Malaizijas karalis apprecas ar Krievijas modeli un atsakās no troņa (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Malaizijas karalis Muhammads V.
Malaizijas karalis Muhammads V. Foto: AFP / Scanpix

Malaizijas karalis Muhammads V svētdien atteicies no troņa, un tas ir pirmais gadījums šīs Dienvidaustrumāzijas valsts vēsturē, kad monarhs nolemj pārtraukt savas amata pilnvaras.

Karaļa atkāpšanās iemesls oficiālajā paziņojumā nav minēts.

Novembrī plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka 49 gadus vecais Muhammads V apprecējis 25 gadus veco Krievijas modeli Oksanu Vojevodinu, kas 2015. gadā ieguva titulu "Mis Maskava". Kāzas notika Barvihā, Piemaskavā.

Tomēr par Malaizijas karalieni Vojevodina nevarēja kļūt, jo valsts karalienei jābūt dzimušai Malaizijā.

Oficiāli par karaļa laulībām paziņots nav, un kopš novembra karalis bija pārtraucis pildīt savus pienākumus, norādot, ka viņam ir veselības problēmas un nepieciešams ārstēties.

No 2004. līdz 2008. gadam Muhammads V bija precējies ar Malaizijas aristokrātiskas ģimenes pārstāvi.

Muhammads V, kurš ir studējis Oksfordā un ir pazīstams kā aizrautīgs autoekspedīciju dalībnieks, bija Malaizijas karalis kopš 2016. gada decembra.

Kopš 1957. gada, kad Malaizija  pasludināja neatkarību no Lielbritānijas, valstī ir spēkā monarhijas rotācijas noteikumi. Atbilstoši tiem valdnieki Malaizijas tronī mainās ik pēc pieciem gadiem, un tajā cits citu nomaina Malaizijas  deviņu štatu sultāni.

Pārējie četri štati nav monarhijas.

Muhammads V ir Kelantānas štata sultāns.

Lai arī Malaizijas karalim valsts dzīvē ir vienīgi ceremoniāla loma, pret viņu jāizturas ar lielu cieņu, bet karaļa kritizēšana ir aizliegta.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu