Balcers uz palikšanu NHL?

Lieliskā debija
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rūdolfs Balcers
Rūdolfs Balcers Foto: Ottawa Senators/Facebook

Jaunais latviešu hokejists Rūdolfs Balcers ir kļuvis par 22. Latvijas hokejistu, kurš ir aizvadījis spēli Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Savā otrajā spēlē viņš guva jau savus pirmos vārtus NHL karjerā. Vai turpinājums būs tikpat veiksmīgs?

4. janvāra vakarā Latvijas sporta pasauli pāršalca ziņa, ka jaunais hokeja talants Rūdolfs Balcers ticis izsaukts uz NHL klubu Otavas "Senators". Latvijas hokeja līdzjutēji šādu ziņu gaidīja jau ilgu laiku, ņemot vērā to, cik labu sezonu latvietis aizvada Amerikas Hokeja līgā (AHL). 

21 gadu vecais Balcers šosezon pārstāv Otavas vienības fārmklubu Belevilas "Senators". Komandas sastāvā viņš ir paspējis aizvadīt 36 spēlēs, kurās guvis 14 vārtus un veicis 12 rezultatīvas piespēles, būdams ražīgākais spēlētājs komandā. 26 punkti 36 komandas spēlēs ir teicams sniegums, tādēļ hokejista izsaukumu uz NHL gaidījām ilgi. 

Cerības uz to, ka hokejists varētu tikt izsaukts pastiprināja arī "Senators" kluba neveiksmīgais sniegums NHL. Dotajā brīdī vienība ir pēdējā vietā Austrumu konferencē. Komanda 43 spēlēs ir spējusi izcīnīt tikai 35 punktus, kā arī pašlaik tai ir astoņu zaudējumu sērija. Jāatzīst, ka komandas sliktais sniegums paver iespējas jaunajiem hokejistiem apliecināt sevi hokeja mekā, to skaitā arī Balcers. Maz ticams, ka šosezon redzētu latvieti Otavas komandas sastāvā, ja tā būtu izslēgšanas spēļu robežā vai būtu viena no pretendentēm uz Stenlija kausu. 

Foto: AP/Scanpix

Liepājnieks NHL ir aizvadījis tikai divas spēles, taču paspējis gūt jau savus pirmos vārtus NHL karjerā. To viņš paveica spēlē, kurā "Senators" savā laukumā ar rezultātu 4:5 (0:2, 4:2, 0:1) piekāpās Karolīnas "Hurricanes" vienībai. 

Balcers kļuva par 15. Latvijas hokejistu, kurš guvis vārtus NHL regulārā čempionāta spēlēs. Tikai deviņi no 19 latviešu laukuma spēlētājiem guvuši vārtus savās debijas sezonās.

"Tas ir lieliski, ka jau tik ātri varēju gūt savus pirmos vārtus NHL. Sajūta ir tiešām brīnišķīga," pēc mača teica Balcers.

Foto: Ottawa Senators

"Senators" vienībā latvietis nonāca septembrī, kad tika iekļauts vērienīgā maiņas darījumā, kurā tika iesaistīts arī NHL vadošais aizsargs Ēriks Kārlsons, zviedram pārceļoties uz "Sharks". Arī pagājušajā sezonā Balcers tika izsaukts uz NHL, taču viņa toreizējais klubs Sanhosē "Sharks" latvieti tā arī laukumā neizsūtīja. 

Vai jaunā Latvijas hokeja zvaigzne būs uz palikšanu NHL? Gribētos ticēt, ka ar laiku jā. Šosezon, visticamāk, latvietis atgriezīsies AHL, bet gadījumā, ja turpinās priecēt kluba vadību ar rezultatīvu un stabilu sniegumu, tad ir iespējas aizķerties uz ilgāku palikšanu NHL. Taču jāsaprot, ka šajā izsaukumā "Senators" kluba vadība Balceram ir devusi iespēju sevi apliecināt, pierādīt. Savos pirmajos divos mačos latvietis pie ievērojama spēles laika nav ticis, spēlējot mazāk par desmit minūtēm ik spēlē. 

Skaidri ir redzams, ka viņam ir tuvs Ziemeļamerikas hokeja stils. Uzkrājot pieredzi un pārliecību (būdams līderis AHL klubā), nākotnē viņš ir redzams kā stabils NHL hokejists. Arī pats Balcers ir atzinis, ka ar katru spēli šajā līgā jutīsies komfortablāk. "Pirmajā spēlē sajutu, kāds šeit ir hokejs. Otrajā mačā jau jutos labāk un centos izveidot saspēli, spēlēt vienkārši," izteicās latvietis.

Sarunā ar Ziemeļamerikas medijiem Balcers atklājis, ka pirms debijas NHL bija nedaudz satraucies, taču ātri tam tika pāri.

"Protams, pirms debijas spēles sajutu nelielu uztraukumu sevī, taču ātri tiku tam pāri. Tiklīdz biju aizmirsis par satraukumu, tad sapratu, ka šī ir tikai parasta spēle," atzina Balcers.

Balceru 2015.gada draftā "Sharks" izvēlējās ar kopējo 142.numuru, bet savā pirmajā sezonā Ziemeļamerikā viņš spēlēja Rietumu hokeja līgas (WHL) komandā Kamlūpsas "Blazers", kur tika atzīts par Rietumu konferences labāko debitantu. Iepriekšējā sezonā liepājnieks bija AHL komandas Sanhosē "Barracuda" līderis, 67 regulārā čempionāta spēlēs gūstot 23 vārtus un atdodot 25 rezultatīvas piespēles.

Balcers pirms tam savas hokejista prasmes slīpēja Norvēģijā, bet 2015. un 2016.gadā viņš Stavangeras "Oilers" rindās tika kronēts par šīs valsts čempionu. Viņš bija Latvijas hokeja izlases līderis arī pagājušā gada maijā notikušajā pasaules čempionātā, kur Latvijai spraigā cīņā ceturtdaļfinālā zaudēja Zviedrijai. Hokejists pārstāvējis arī Latvijas U-18 un U-20 izlases.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu