Šuplinska turpinās skolu tīkla reformu, iestājoties pret skolu mehānisku slēgšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
13.Saeimas deputāte Ilga Šuplinska.
13.Saeimas deputāte Ilga Šuplinska. Foto: Edijs Pālens/LETA

Izglītības un zinātnes ministres amata kandidāte Ilga Šuplinska (JKP) sola turpināt skolu tīkla reformu, gan iestājoties pret skolu "mehānisku slēgšanu".

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Šuplinska, stājoties amatā, viņa vēlēsies saprast Izglītības un zinātnes ministrijas "smagnējamības mehānismu". Sadarbojoties ar dažādām ministrijām, viņa secinājusi, ka IZM jebkurš jautājums tiek risināts ievērojami ilgāk. "Pirmais darbs būtu pārskatīt IZM resursus un saprast, "kur ir āķis" - nepietiekams personāls, pārāk daudz personāla, vai arī esošie darbinieki nav vērsti uz rezultātu," teica politiķe.

Savā darbā Šuplinska plāno akcentēt un par prioritāti izvirzīt kvalitāti, pieejamību un konkurētspēju visos izglītības līmeņos, pārskatot arī pieaugušo izglītības sistēmu. Šuplinska atzina, ka patlaban pieaugušo izglītība ir samērā zemā līmenī, turklāt virkne "dažādu mistisku izglītības centru", viņasprāt, tikai apgūst Eiropas finansējumu, nevis nodrošina darbaspēka un tā ražīguma pieaugumu. Tāpat viņa atbalsta kompetenču pieeju skolās, tomēr ne tik pozitīvi aspekti ir saistīti ar skolotājiem, jo tieši viņiem biežāk trūkst atbalsta mehānismu.

Neizpalikšot arī jautājums par latgaliešu valodu un novadmācību, norādīja Šuplinska. Viņasprāt, Latvijā jau kādu laiku skolās "teju necik" tiek audzināta lepnuma sajūta par vietu, no kurienes nāk cilvēks.

Iepriekš sākto skolu tīkla reformu plānots turpināt. "Skolu reforma tiks turpināta. Administratīvi teritoriālā reforma briest un būs, tā pavilks skolu reformu plānu.

Ir skaidrs, ka jādomā par infrastruktūras konsolidāciju un to, kā sadarboties. Skaidrs, ka darīšu visu, lai domātu un gādātu par kvalitāti un atbildību par to. Kvalitatīvajiem rādītājiem jābūt izšķirošiem," teica Šuplisnka. Viņa norādīja, ka, nākot no Rēzeknes, viņa ļoti labi zinot reģionu specifiku, tāpēc noteikti nevarot būt tā, ka skolas kvalitātes kritējs ir skolēnu skaits vai tikai kvantitatīvs rezultāts.

Ministra amata kandidāte sola risināt arī zinātnes un pētniecības jomas problēmas, tostarp pievēršot uzmanību pētniecības rezultātu komercializācijai.

Šuplinska ir Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore un vadošā pētniece. Viņas specializācija ir literatūrzinātne un latviešu literatūras vēsture.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā publicētā Šuplinskas amatpersonas deklarācija, viņas īpašumā ir dzīvoklis Rēzeknē, kā arī 2005. gada vieglais automobilis "Honda CRV". Deklarācijā nav norādīti ne uzkrājumi, ne arī parādsaistības, kas pārsniegtu 20 minimālās mēnešalgas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu