Zivju kapsēta - Rundāles novadā mīklainos apstākļos iet bojā zivis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Kaspars Nordens/LETA

Rundāles novada Svitenes pagasta iedzīvotāji satraukušies, ka vietējā ūdenstilpnē mīklainos apstākļos izveidojusies zivju kapsēta, vēsta raidījums Bez Tabu.

Raidījuma skatītājs, vietējais iedzīvotājs nofilmējis un atsūtījis raidījumam video, kurā redzams, kā mākslīgi izveidotajā ezerā iet bojā zivis. Acīmredzams, ka zem ledus zivis slāpst, turklāt ne tikai mazās, bet arī lielās. Vietējie iedzīvotāji tās ķer ar rokām, spaiņiem smeļ ārā un nes uz mājām.

"Ledus virsū ir, pietrūkst zivtiņām skābekļa, grūti klājas zivtiņām. Upe izžūst. Kāds variants? Vajadzēja laikam man laicīgāk ūdeni nolaist un sabiedrībai visai izķert tās zivis. Laikam. Ja ir sauss rudens, kā tas bija šogad, ūdens līmenis strauji samazinās un zivis slāpst," stāsta zemnieku saimniecības īpašnieks Aldis Auza.

Kāda vietējā iedzīvotāja versija, ka vaina esot aizsprostā, kura koka konstrukcija ir novecojusi, un cauri tai sūcas ūdens. Līmenis pie aizsprosta ir aptuveni par metru zemāks. Zemnieku saimniecības īpašnieks tam nepiekrīt.

Valsts vides dienesta inspektors dodas pārbaudē un secina, ka cīņā ar dabu esam pārāk niecīgi un šoreiz pat bezspēcīgi. Pat ja izbūvētu jaunu aizsprostu, zivju slāpšanu, visticamāk, nevarētu apturēt. Tādi reiz šogad esot dabas apstākļi. Ūdens līmenis strauji krīt, virsū ir ledus, un zivīm trūkst skābekļa. Vietējo iedzīvotāju izveidotie āliņģi gan palīdz zivīm elpot. 

Beigtās zivis īpašniekam gan būtu jāsavāc. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu