"Kas lācītim vēderā?" Raidījums 14 medus paraugos atklāj dažādas nelikumības (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Medus. Ilustratīvs foto.
Medus. Ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens", turpinot pētīt lielveikalos tirgoto pārtiku, nesen veica analīzes 14 medus paraugiem un atklāja dažādas nesakritības un pat nelikumības. 

Cena par vienu kilogramu medus svārstās no septiņiem līdz pat 20 eiro. Varētu domāt, ka dārgākais medus ir pats kvalitatīvākais un labākais, taču, kā pierāda analīzes, tā gluži nav.

Piemēram, medus ar zīmolu "I love eco", kas fasēts Dānijā un uz kā norādīts, ka medus nācis no Bulgārijas un Rumānijas, maksā 13 eiro kilogramā. Jāpiebilst, ka "I love eco" ir tirdzniecības tīkla "Rimi" mātes kompānijas, zviedru uzņēmuma "Ica", ekoloģisko produktu līnijas zīmols. 

Taču, kā pierāda analīzes, "I love eco" medus apstrādes procesā ir pazaudējis lielu daļu no medus bioloģiskās vērtības. Analīzēs "I love eco" medus uzrādīja zemu diastāzes skaitli (11,4); diastāzes skaitlis nosaka medus bioloģisko vērtību, un tas nedrīkst būt zem 8.  Ja skaitļa vērtība ir zema, tas var liecināt, ka bites ir mākslīgi piebarotas ar cukura sīrupu vai arī ferments ir mākslīgi termiski apstrādāts. 

Zemākie diastāzes skaitļa rādītāji bijuši firmas "Vinnis" medum (9,9) un Lietuvā fasētam firmas "Medaus pirkliai" medum (8,6).

Tāpat raidījums pārbaudīja kancerogēnās vielas, hidroksimetilfurfurola, līmeni medus paraugos. Hidroksimetilfurfurols (HMF) attīstās medus sildīšanas laikā; tā atļautās normas kā kancerogēnai vielai tiek ierobežotas.

Jo augstāks hidroksimetilfurfurola rezultāts, jo sliktāk. Starp pārbaudītajiem paraugiem augstākais rezultāts bijis firmas "Vinnis" medum (59,3), medum "I love eco" (57,6) un medum "Langnese" (41,5). Zemākie rezultāti - medum no Ķemeru Nacionālā parka (1,8), zemnieku saimniecības "Rubeņi" dažādu ziedu medum (1,59) un "Meduspils" ražotajam liepu medum (zem 1).

Raidījums secina, ka vairākiem medus paraugiem novērojama apgrieztā proporcija – bija zems diastāzes skaitlis, bet tagad ir augsts HMF, kas nozīmē, ka medus sildīts un karsēts tā, ka bioloģiski tas zaudējis savu vērtību.

Saskaņā ar valdības noteikumiem medus HMF rādītājs nedrīkst būt augstāks par 40. Izņēmums ir vien medus, kas iegūts tropu klimatiskajā joslā, kuram HMF nedrīkst pārsniegt 80. Firmas "Vinnis" un Vācijas medus "Langnese" gadījumā patērētājs to uzzināt nevar, jo medus daļēji vests no valstīm ārpus ES, kas tikpat labi var būt arī zemes tropu joslā.

Savukārt uz "I love eco" zīmola medus norādīts, ka tā izcelsme ir Bulgārija un Rumānija, kas nav tropu valstis. Iegūtos rādītājus raidījums nodevis Pārtikas un veterinārā dienesta ziņā, kas konkrētiem produktiem veiks papildu analīzes. Ja HMF pārsniegtā norma atkārtosies arī citos paraugos, tad šim medum no veikalu plauktiem būs jāatvadās.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu