Krievu māksliniekam par bankas fasādes aizdedzināšanu Francijā piepsriež cietumsodu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Francijā ceturtdien piesprieda cietumsodu radikālam krievu trimdas māksliniekam par centrālās bankas ēkas fasādes aizdedzināšanu performancē, kura tika nofilmēta un izplatīta sociālajos medijos.

34 gadus vecajam Pjotram Pavļenskim tika piespriests viena gada cietumsods un divu gadu nosacīts cietumsods, bet viņam nebūs jādodas uz cietumu, jo viņš jau bija pavadījis 11 mēnešus apcietinājumā.

Viņa bijušajai partnerei Oksanai Šaliginai tika piespriests divu gadu cietumsods, 16 mēnešus nosacīti atlaižot.

Tiesa nolēma, ka Pavļenskim arī jāsamaksā zaudējumu kompensācija 21 678 eiro apmērā valsts centrālajai bankai "Banque de France". Viņš reaģēja uz šo lēmumu, krieviski pasakot "Nekad!".

Pavļenskis aizbēga uz Franciju un 2017. gadā ieguva patvērumu pēc vairākām provokatīvām protesta akcijām, kuras izraisīja Krievijas varas iestāžu sašutumu. Vienā no šīm protesta akcijām viņš bija pienaglojis savu sēklinieku maisiņu pie Maskavas Sarkanā laukuma.

Pavļenskis turpināja rīkot protesta akcijas arī Francijā. 2017. gada oktobrī viņš un Šaligina aizdedzināja "Banque de France" Parīzes Bastīlijas nodaļas fasādes durvis.

Viņš pamatoja savu protestu ar to, ka bankas atrašanās Bastīlijas laukumā, kur 1789.gadā sākās Francijas revolūcija, esot "vēsturiski apkaunojoša". "Baņķieri ir ieņēmuši monarhu vietu," viņš piebilda.

Pavļenskis un Šaligina tika atzīti par vainīgiem "īpašuma bīstamā iznīcināšanā".

Šaligina tika atbrīvota pirms prāvas 2018. gada janvārī, bet tiesa sākotnēji uzskatīja, ka Pavļenskis varētu aizbēgt, un noteica viņam apcietinājumu, no kura viņš tika atbrīvots septembrī.

2013. gadā Pavļenskis ieguva pasaules slavu ar minēto performanci "Fiksācija" Sarkanajā laukumā.

2016. gadā tiesa Krievijā piesprieda viņam naudassodu par to, ka viņš bija aplējis ar benzīnu un aizdedzinājis Federālā drošības dienesta (FDD) galvenās ēkas durvis.

Pavļenskis citās protesta akcijās bija aizšuvis savas lūpas, protestējot pret cietumsodu feministu pankgrupas "Pussy Riot" dalībniecēm, ietinies dzeloņstieplēs, un nocirtis daļu savas auss.

2016. gada decembrī Krievijas varas iestādes paziņoja, ka kāda teātra akrise apsūdzējusi Pavļenski seksuālā uzbrukumā. Viņš nosauca šo apsūdzību par safabricētu.

Pavļenskis ir paziņojis, ka viņam draudētu 10 gadu ieslodzījums cietuma nometnē, ja viņš tiktu nosūtīts atpakaļ uz Krieviju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu