Rasnačs no amata atstādina dzērumā braukušo tiesnesi Silicku (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Dzintars Rasnačs
Dzintars Rasnačs Foto: Paula Čurkste/LETA

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) ir atstādinājis no amata Zemgales rajona tiesas tiesnesi Ivetu Silicku, kura pērn novembrī pie automašīnas stūres bija sēdusies reibumā, aģentūrai LETA pavēstīja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Janvāra sākumā Tiesnešu disciplinārkolēģija pieņēma lēmumu rosināt Silickas atcelšanu no amata.

Likums nosaka, ka pēc Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšlikuma rajona tiesas tiesnesi no amata atceļ Saeima, kurai lēmuma noraksts kopā ar disciplinārlietas materiāliem tiks nosūtīts piecu dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums stāsies spēkā pēc tam, kad beigsies termiņš tā pārsūdzēšanai Disciplinārtiesā - ja sūdzība netiks iesniegta, vai arī Disciplinārtiesas lēmuma paziņošanas brīdī.

» Tiesnese Silicka atkal sēdusies pie stūres reibumā? Liecinieki ziņo, ka šoreiz viņa izraisījusi avāriju

Disciplinārlieta bija ierosināta par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā, par ko atbildība ir paredzēta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15. pantā. Likumā noteikts, ka par šādu pārkāpumu var piemērot ne tikai administratīvo arestu, bet arī uzlikt naudas sodu un atņemt vadīšanas tiesības līdz četriem gadiem.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija (TM) atkārtoti rosinās Tieslietu padomi lemt par tiesnešu administratīvās imunitātes atcelšanu, aģentūrai LETA pavēstīja TM pārstāve Alise Dārzniece.

TM ir atkārtoti iesniegusi vēstuli Tieslietu padomes priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam ar lūgumu iekļaut tuvākās Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā jautājumu par tiesnešu imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu lietās un lemt par atbalstu nepieciešamo grozījumu virzībai likumā "Par tiesu varu" un Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā.

Ministrijā skaidroja, ka šobrīd ir noslēgusies administratīvo sodu sistēmas reforma - parlamentā ir pieņemts Administratīvās atbildības likums un tas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Ņemot vērā, ka jaunais likums izslēdz administratīvo arestu kā soda veidu un tiesnešu imunitātes jautājuma aktualitāti publiskajā telpā, TM aicinājusi Tieslietu padomi aktualizēt diskusiju par tiesnešu imunitātes administratīvo pārkāpumu lietās atcelšanu.

Jautājums par tiesnešu imunitāti administratīvo pārkāpumu lietās pēc tieslietu ministra lūguma jau iepriekš vairākkārt ticis iekļauts Tieslietu padomes sēdes darba kārtībā, tomēr tā izskatīšana pārcelta pēc administratīvo sodu sistēmas sakārtošanas, proti, administratīvā aresta kā administratīvā soda veida izslēgšanas, uzsvēra ministrijā.

Rasnača vēstules ar lūgumu par tiesnešu un prokuroru imunitātes administratīvo pārkāpumu lietās atcelšanu Tieslietu padomē iesniegtas 2015. gadā un 2017. gadā, piebilda ministrijā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu