"Latvenergo" krimināllietā: trīs bijušās amatpersonas atzīst par vainīgām nepatiesu ziņu sniegšanā deklarācijā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijušais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko KNAB konvoja pavadībā 2010. gadā.
Bijušais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko KNAB konvoja pavadībā 2010. gadā. Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa piektdien, 11. janvārī, nolasīja notiesājošo spriedumu vienā no AS "Latvenergo" krimināllietām, kurā par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonu deklarācijā par vainīgiem atzīti visi trīs apsūdzētie, tostarp bijušais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko, kuram piespriests 9460 eiro naudas sods, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Par vainīgiem atzīts arī kādreizējais AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks, kuram piespriests 6450 eiro naudas sods un 170 stundas piespiedu darba. Tāds pats sods piespriests arī viņa vietniekam Andrejam Stalažam.

Šajā krimināllietā Meļko ir apsūdzēts par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, savukārt Stalažs un Liuziniks saukti pie atbildības gan par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, gan arī par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

No visiem trim apsūdzētajiem arī nolemts piedzīt procesuālos izdevumus par ekspertīzes izdarīšanu - 860,83 eiro no katra.

Pilns spriedums tiesā būs pieejams 25. janvārī, pēc tam to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Pirmās instances tiesa 2017. gadā visus apsūdzētos attaisnoja.

Kā tolaik rakstīja žurnāls "Ir", tiesībsargājošās iestādes uzskatīja, ka minētajām amatpersonām uzņēmumā "Būvenergoserviss" katram slēpti piederējuši vismaz 10% daļu, par kurām viņi kā īpašnieki realizējuši ietekmi un guvuši labumu.

Katras amatpersonas daļa uzņēmumā lēsta 36 000 latu (51 223 eiro) vērtībā. "Būvenergoserviss" bijis liels sadales tīklu pasūtījumu izpildītājs, un, kā noprotams no apsūdzības, Liuziniks un Stalažs, pretēji likuma aizliegumam, piedalījušies lēmumu pieņemšanā par pasūtījumu piešķiršanu "Būvenergoservisam".

Tā dēvēto "Latvenergo" amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010. gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp bijušo uzņēmuma prezidentu Kārli Miķelsonu, Meļko un citas personas.

Pamata lieta tiek izskatīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. Nākamā tiesas sēde paredzēta 29. aprīlī pulksten 10.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu