Kādēļ Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" ir tik vērtīga?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USA Today Sports/Scanpix

Pēc "Forbes" datiem Kristapa Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas «Knicks» ir vērtīgākā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda 2018. gadā. Ņujorkas vienības vērtība tiek lēsta 3,6 miljardu dolāru (3,1 miljards eiro) apmērā. Komanda ir vērtīgākā visā līgā jau trešo sezonu pēc kārtas, taču sniegums laukumā ir viens no sliktākajiem. Kā "Knicks" veido savu vērtību?

Neskatoties uz to, ka komanda ir aizvadījusi piecas sezonas pēc kārtas, kurās tā ir piedzīvojusi negatīvu uzvaru un zaudējumu bilanci, Ņujorkas "Knicks" jau trešo gadu pēc kārtas tika atzīta par vērtīgāko vienību visā līgā. 

Pēdējo desmit gadu laikā komanda ir spējusi tikai vienreiz uzvarēt izslēgšanas spēļu sērijā. Kopš 2001. gada komanda ir nomainījusi 11 galvenos trenerus, kā arī bieži vien kluba vadība bija iekūlusies dažādos skandālos. Situācija ap Ņujorkas klubu nav bijusi no tām pozitīvākajām. 

Kopš 2015./2016. gada sezonas ik gadu ir samazinājusies arī kluba apmeklētības rādītāji. 2016. gada sezonā tie bija 812 292 skatītāji, 2017. gada sezonā - 810 741, savukārt 2018. gada sezonā jau 792 608 skatītāji. 

Pētot šādus rādītājus, redzot to, ka komanda nespēj uzvarēt un nav vairs tik populāra, rodas jautājums - kādēļ Ņujorkas klubs ir tik vērtīgs?

«Knicks» ir palielinājusi vērtību no savas arēnas «Madison Square Garden» viena miljarda dolāru renovācijas pēc kuras radušās jaunas ienākumu gūšanas iespējas no sponsoriem un sēdvietām. «Madison Square Garden» vērtība tiek minēta 828 mijonu dolāru apmērā, un sastāda 23% no kopējās "Knicks" komandas vērtības. 

Foto: AFP/SCANPIX

2013. gadā «Madison Square Garden» tika veikta renovācija. Pateicoties veiktajiem remonta darbiem, Ņujorkas frančīze joprojām pelna lielas naudas summas. 

Pateicoties arī jaunajam televīzijas līgumam, kurš tika noslēgts starp NBA, ESPN un TNT, katra līgas komanda no NBA vadības saņem papildus 88,9 miljonus dolāru ik sezonu. Šī darījuma dēļ arī palielinājās līgas algu griesti, kas nozīmē, ka spēlētāji var saņemt lielākus līgumus.

2017. gada "Knicks" nopelnīja papildus 100 miljonus dolāru, pateicoties vietējo televīzijas kanālu līgumam. Šī iespaidīgā summa, protams, veidojas no tā, ka Ņujorkas klubs atrodas "lielajā tirgū". Piemēram, Memfisas "Grizzlies" komanda, kura ir iekļuvusi izslēgšanas spēlēs vairākas sezonas pēc kārtas 2017. gadā nopelnīja tikai 9,4 miljonus dolāru, pateicoties vietējo televīzijas kanālu līgumam. Liela nozīme šajā līgā un biznesā ir tam, kurā pilsētā atrodas tavs klubs.

Deivids Beri, kurš ir Jūtas Universitātes ekonomikas profesors atzinis, ka pateicoties komandu atrašanās vietai un vēsturiskajiem sasniegumiem, tās sev ir garantējušas milzīgus ienākumus.

"Komandas vērtību nenosaka tas, cik labi vai slikti vienība spēlē dotajā brīdī. Finansiāli "Knicks" izskatās ļoti labi, taču sniegums uz laukuma ir drausmīgs," atzinis Beri. 

Beri teiktajam var piekrist, jo pētot "Forbes" sarakstu ar vērtīgākajām komandām ir redzams, ka saraksta augšgalā arī atrodas Čikāgas "Bulls" vienība. Komanda, kura piedzīvo grūtus laikus ieņem ceturto vietu sarakstā ar kopējo vērtību 2,6 miljardi dolāru. Savukārt, piemēram, Oklahomas "Thunder" un Portlendas "Trailblazers" komandas, kuras atrodas "mazajā tirgū" ieņem vērtīgāko komandu topa vidusdaļu. Lai gan vienības spēlē labi un iekļūst izslēgšanas spēlēs, taču tas būtiski nepalielina komandas vērtību. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu