Nāvessoda piespriešana Kanādas pilsonim Ķīnā saasina abu valstu attiecības (11)

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Ķīnā pirmdien piesprieda nāvessodu Kanādas pilsonim, atkārtoti iztiesājot narkotiku kontrabandas lietu, kurā viņam iepriekš bija piespriests cietumsods, un šis lēmums tālāk saasināja abu valstu attiecības.

Tiesa Ļaoninas provincē Ķīnas ziemeļaustrumos paziņoja, ka ir piespriedusi nāvessodu kanādietim Robertam Loidam Šellenbergam, atceļot 2016. gada lēmumu, ar kuru viņam bija piespriests 15 gadu cietumsods.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo asi nosodīja pirmdien notikušo tiesvedību un izteica pieņēmumu, ka Ķīna izmanto savu tiesu sistēmu, lai izdarītu spiedienu uz Kanādu saistībā ar Ķīnas telekomunikāciju uzņēmuma "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou aizturēšanu Kanādā 1.decembrī.

» "Huawei" atlaidis Polijā aizdomās par spiegošanu aizturēto darbinieku

Trudo sacīja, ka "visām valstīm pasaulē" vajadzētu bažīties par to, ka Pekina patvaļīgi rīkojas ar savu tiesu sistēmu.

"Mēs kā valdība esam ļoti nobažījušies, un arī visiem mūs starptautiskajiem draugiem un sabiedrotajiem vajadzētu tādiem būt, par to, ka Ķīna ir izvēlējusies sākt patvaļīgi piemērot nāvessodu," teica Trudo.

Tālāk eskalējot diplomātisko konfliktu starp abām valstīm, Ķīnas oficiāla pārstāve pirms tam pirmdien paziņoja, ka Ķīna neattiecinās diplomātisko imunitāti uz bijušo Kanādas diplomātu Maiklu Kovrigu, kurš tika aizturēts Ķīnā, Pekinai reaģējot uz Menas aizturēšanu.

Kanādas valdības augsta amatpersona sacīja, ka Ķīnas ierēdņi ir iztaujājuši Kovrigu par viņa diplomātisko darbību Ķīnā, un šī iemesla dēļ Trudo pieprasījis atzīt Kovriga diplomātisko imunitāti.

Kovrigs, kurš no 2017. gada februāra ir domnīcas "International Crisis Group" vecākais padomnieks Ziemeļaustrumāzijas lietās, tika aizturēts decembrī. Viņa pētījumu joma saistās galvenokārt ar ārlietu un globālās drošības jautājumiem Ziemeļaustrumāzijā, sevišķi Ķīnā, Japānā un Korejas pussalā.

Kovrigs bija strādājis kā Kanādas diplomāts Pekinā, Honkongā un ANO mītnē Ņujorkā.

Šellenbergs tika aizturēts Ķīnā pirms vairāk nekā četriem gadiem, un 2016. gadā viņam tika piespriests 15 gadu cietumsods par narkotiku kontrabandu.

Dažas nedēļas pēc Menas aizturēšanas apelāciju tiesa pēkšņi atcēla šo spriedumu kā pārāk vieglu un noteica lietas atkārtotu iztiesāšanu jau pēc četrām dienām – pirmdien.

Tiesa konstatēja, ka Šellenbergs bijis iesaistīts starptautiskā narkotiku kontrabandas operācijā un ticis savervēts, lai palīdzētu nelegāli izvest vairāk nekā 220 kilogramus metamfetamīna no noliktavas Ķīnas pilsētā Daļaņā uz Austrāliju.

Kādam Ķīnas pilsonim, kurš notiesāts par dalību tajā pašā operācijā, iepriekš tika piespriests nosacīts nāvessods.

Tiesa nekādi nenorādīja, ka nāvessods Šellenbergam varētu tikt mīkstināts, bet politiskie novērotāji uzskata, ka viņa liktenis tiks iepīts diplomātiskās sarunās par Ķīnas prasību atbrīvot Menu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu