Par latvāņu iznīdēšanu cēsinieki varēs saņemt 90 procentu atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cēsu pils
Cēsu pils Foto: Aija Vēbere

Cēsu novada dome nolēmusi motivēt iedzīvotāju pieteikšanos, lai šovasar samazinātu invazīvo latvāņu teritorijas, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Pašvaldība secinājusi, ka cilvēku administratīvā sodīšana neaptur latvāņu tālāku izplatību un nedod nekādu labumu, jo latvāņu hektāri no tā nemazinās.

Ziemā latvāņi nav problēma, bet Cēsu novada pašvaldība sāk par to domāt jau laikus, lai iedzīvotāji, kas vēlas pieteikties nekustamā īpašuma nodokļa atlaidei 90% apmērā, sāktu pamazām krāt naudu latvāņu iznīdēšanai vasarā, vēsta raidījums. 

Metodes, kā iznīcināt latvāņus, iedzīvotāji varēs izvēlēties. Tuvāk pavasarim pašvaldība rīkos apmācības, sevišķi tādēļ, ka viena no metodēm var būt arī ķimikāliju pielietošanu.

"Latvāņu apkarošana sākas uzreiz pēc Jāņiem un turpinās līdz vēlam rudenim, kad regulāri, iesaistot arī pašvaldības policiju, tiek apsekotas teritorijas," raidījumam skaidro Cēsu novada pašvaldības Attīstības un būvniecības pārvaldes vadītājs Atis Egliņš-Eglītis.

Iepriekšējos divos gados latvāņu iznīdēšanai savos īpašumos pieteicās salīdzinoši maz iedzīvotāju, tomēr tika iznīdēts krietns latvāņu daudzums - 440 hektāru platībā. 

"Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide ir sākot no dažiem desmit eiro, jo ir vai nu mazs nodoklis, vai maza teritorija, līdz pat dažiem simtiem eiro," pauž Egliņš-Eglītis.

Valsts augu aizsardzības dienestā aicina cēsniekus izvēlēties videi draudzīgas metodes, nevis ķimikālijas. 

No Latvijas 119 novadiem un republikas pilsētām tikai 12 pašvaldībās latvāņu nav nemaz. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu