Ģimenes ārsts: Mirstība no ļaundabīgiem audzējiem kopš 90. gadiem dubultojusies (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Melanoma ir izplatīta onkoloģiska saslimšana
Melanoma ir izplatīta onkoloģiska saslimšana Foto: Ieva Čīka / LETA

Kopš 90. gadiem Latvijā būtībā dubultojusies mirstība no ļaundabīgiem audzējiem, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

Ģimenes ārsts norādīja, ka neveselīgs dzīvesveids ir tas, kas veicinājis saslimstības pieaugumu. Viņš arī aicināja iedzīvotājus būt drosmīgiem un pārbaudīt savu veselību.

"Bieži vien baidāmies no iespējamām sliktām ziņām," sacīja Dzalbs. "Viena lieta ir dzīvesveids, otra agrīnā diagnostika. Mūsu kopīgais darbs ir laicīgi diagnosticēt."

Pirmdien Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) uzsāka informatīvo kampaņu "Neriskē ar ieguldīto!". Kampaņas mērķis ir veidot izpratni par vēža vēža skrīninga, kā arī motivēt to veikt.

Vēža skrīningam iepriekšējās kampaņās atsaukušās 20 - 25% sieviešu, pastāstīja Dzalbs.

"Kampaņa ir kārtējais valsts atgādinājums laicīgi pievērsties diagnostikai. Mēs laika gaitā mēģinām pārliecināt pacientus par izmēģinājumu lietderību," raidījumā "Rīta Panorāma" pastāstīja Dzalbs.

"Ja pacients neieklausās pirmajā reizē, tad otrajā, trešajā rezultāts būs. Ģimenes ārstu prakses darbs ir visu izskaidrot, motivēt."

No 2009. gada Latvijā tiek organizēta vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kas ietver valsts apmaksātas krūts, dzemdes kakla un zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes.

Šie izmeklējumi sniedz iespēju regulāri pārliecināties par savu veselības stāvokli, laicīgi atklāt priekšvēža stāvokļus vai onkoloģisku slimību agrīnā stadijā, turklāt konkrētās vecuma grupās izmeklējumus apmaksā valsts un par tiem nav jāmaksā pacienta iemaksa, liecina SPKC informācija.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu