Meja zaudē balsojumā par "Breksita" vienošanos (5)

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja.
Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja. Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien ar lielu balsu vairākumu zaudējusi izšķirošajā balsojumā par "Breksita" vienošanos.

Mejas panākto vienošanos par izstāšanās nosacījumiem no Eiropas Savienības (ES) atbalstīja tikai 202 deputāti, kamēr 432 likumdevēji to noraidīja.

Tā ir smagākā sakāve, kādu visā Lielbritānijas vēsturē piedzīvojusi jebkura pie varas esoša valdība.

"Apakšnams ir runājis, un valdība to ņems vērā," pēc balsojuma atzina premjere.

"Ir skaidrs, ka apakšnams neatbalsta šo vienošanos, taču šī vakara balsojums mums neko nepasaka par to, ko tas atbalsta."

Viņa piebilda, ka nav skaidrs pat tas, vai parlaments cienīs britu tautas lēmumu par izstāšanos no ES.

Tikmēr opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau iesniedzis pieprasījumu balsot par neuzticības izteikšanu Mejai, jo viņas valdība cietusi "katastrofālu" sakāvi.

Neuzticības balsojums gaidāms jau trešdien.

Tomēr kāds avots Ziemeļīrijas Demokrātiskajā unionistu partijā (DUP), no kuras ir atkarīgs Mejas valdības parlamentārais vairākums, sabiedriskās raidorganizācijas BBC žurnālistei izteicies, ka neuzticības balsojumā unionisti premjeri atbalstīs, lai gan viņi otrdien balsoja pret "Breksita" vienošanos.

Ja Meja neuzticības balsojumā zaudēs, parlamentam būs 14 dienas, lai atrastu viņas pēcteci, kas baudītu likumdevēju vairākuma atbalstu. Pretējā gadījumā būs jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Balsojumā pret Mejas panākto vienošanos opozīcijai pieslējās 118 premjeras pārstāvēto toriju, un normālā situācijā pēc šādas graujošas sakāves uzreiz sekotu premjera demisija.

Tomēr Meja uzreiz pēc balsojuma ļāvusi noprast, ka viņa amatu negrasās pamest.

Premjerministre piedāvājusi starppartiju konsultācijas par turpmāko rīcību "Breksita" nodrošināšanai.

Reaģējot uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, brīdinājis par pieaugošo risku, ka Apvienotajai Karalistei būs jāaiziet no ES bez vienošanās.

"Es aicinu Apvienoto Karalisti, cik ātri vien iespējams tikt skaidrībā par saviem nolūkiem," teikts Junkera paziņojumā, kas izplatīts tūlīt pēc balsojuma Londonā.

Arī Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks paudis nožēlu par britu deputātu balsojumu, mudinot Lielbritānijas valdību, cik drīz vien iespējams paziņot par saviem turpmākajiem iecerētajiem soļiem.

27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi 25. novembrī samitā Briselē apstiprināja vienošanos par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija nākamā gada 29. martā izstāsies no bloka.

585 lappuses garā izstāšanās vienošanās ir juridiski saistošs dokuments, kas aptver izstāšanās noteikumus. Svarīgākie vienošanās projekta punkti attiecas uz robežu starp Īriju un Ziemeļīriju, uz Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām un uz Lielbritānijas pēdējo maksājumu bloka budžetā.

Savukārt politiskā deklarācija iezīmē ES un Lielbritānijas kopīgos nākotnes mērķus tirdzniecības, drošības un politiskās sadarbības jomās, veidojot pamatu sarunām, kas varēs sākties, tiklīdz Lielbritānija būs pametusi ES.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu