Atrasts pircējs "ABLV Bank" piederošajai bankai Luksemburgā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"ABLV bank" logo.
"ABLV bank" logo. Foto: Reuters / Scanpix

Atrasts pircējs likvidējamajai "ABLV Bank" piederošajai bankai Luksemburgā, aģentūrai LETA pavēstīja "ABLV Bank" sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Bunte.

Viņš informēja, ka 2019. gada 8. janvārī "ABLV Bank" noslēdza līgumu ar "Duet Group Limited" par bankai piederošo 100% "ABLV Bank Luxembourg" akciju pārdošanu.

"Pirkuma darījums vēl ir jāiesniedz apstiprināšanai Luksemburgas finanšu uzraudzības iestādei "Commission de Surveillance du Secteur Financier" un Eiropas Centrālajai bankai. "Duet Group Limited" plāno iesniegt oficiālu lūgumu par īpašnieku maiņu tuvāko nedēļu laikā," sacīja Bunte.

Viņš arī piebilda, ņemot vērā "Duet Group Limited" interesi par bankas aktuālo pakalpojumu klāstu un vēlmi nākotnē paplašināt darbību, puses ir apņēmušās pabeigt darījumu pēc iespējas ātrāk.

Tāpat Bunte atzīmēja, ja būs nepieciešams, Luksemburgas komerctiesā tiks iesniegts vēl viens aizsardzības mehānisma pagarināšanas lūgums, lai nodrošinātu visu iesaistīto pušu aizsardzību "Duet Group Limited" īstenotā pirkuma darījuma laikā, taču primāri lai aizsargātu esošo noguldītāju intereses.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Luksemburgas komerctiesa 2018. gada 9. martā noraidīja Luksemburgas regulatora lūgumu par "ABLV Bank Luxembourg" likvidāciju. Ar tiesas lēmumu tika nozīmēti divi ārējie administratori un tika saglabāts bankas aizsardzības statuss ar maksājumu ierobežojumiem uz sešiem mēnešiem, proti, 2018.gada septembra sākumam. Savukārt 2018. gada 10. oktobrī Luksemburgas komerctiesa nolēma pagarināt aizsardzības mehānismu vēl uz četriem mēnešiem, lai dotu laiku pasākumiem, kas ir nepieciešami, lai turpinātu pārrunas ar potenciālajiem investoriem.

Tāpat ziņots, ka Eiropas Centrālā banka no 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu