Valsts veselības apdrošināšanas platformai pieslēgta puse no lielajām datubāzēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Klaviatūra un pele.
Klaviatūra un pele. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts veselības apdrošināšanas platformai, kas nodrošinās iedzīvotāju apdrošināšanas statusu atspoguļošanu tiešsaistē, sekmīgi pieslēgtas sešas no 13 lielajām valsts datubāzēm, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Agnese Jasenoviča.

Viņa skaidroja, ka platformā ielādēta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datubāzes informācija par Latvijas iedzīvotājiem un viņu valsts piederības statusiem, politiski represētajām personām, nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem un citiem.

Tāpat ielādēta Valsts ieņēmumu dienesta datubāzes informācija par legālajiem darba ņēmējiem un darba devējiem, Aizsardzības ministrijas datubāzes informācija par militārajiem pensionāriem, Nodarbinātības valsts aģentūras informācija par reģistrētajiem bezdarbniekiem, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas informācija par iedzīvotājiem ar noteiktu invaliditāti, kā arī ielādēta pašvaldību informācija.

Vienlaikus norit darbs pie Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datubāžu pakāpeniskas pieslēgšanas. Šīs datubāzes nodrošinās informāciju par pilngadību sasniegušajiem iedzīvotājiem, kuri mācās, kā arī informāciju par bērnu kopšanas pabalstu un vecāku pabalstu, bērna invalīda kopšanas pabalstu saņēmējiem un citu informāciju.

NVD pārstāve stāsta, ka paralēli datubāžu pievienošanas procesam tiek veikta rūpīga ielādēto datu kvalitātes pārbaude, tajā skaitā, lai pārliecinātos, vai dati korekti un regulāri atjaunojas atbilstoši datubāžu turētāju veiktajām datu aktualizēšanām un citām izmaiņām.

LETA jau ziņoja, ka no šī gada Latvijā bija jāsāk darboties veselības aprūpes finansēšanas modelim, kas balstās uz valsts veselības apdrošināšanu un paredz divus atšķirīgu līmeņu pakalpojumu grozus pacientiem, kas veic šos apdrošināšanas maksājumus, un tiem, kas tos neveic.

Tomēr sistēma tehnisku problēmu dēļ nav sākusi un visi iedzīvotāji joprojām saņem vienādus pakalpojumus.

Aizvadītajā nedēļā NVD izdevās sistēmas platformu palaist produkcijas jeb reālajā vidē, kā arī platformai kā pirmo pieslēgt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datubāzi.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) iepriekš norādījusi, ka jauno kārtību varētu pielietot no februāra pēc visu IT problēmu novēršanas. Tomēr Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi priekšlikumu līdz vasarai atlikt veselības pakalpojumu dalīšanu divos "grozos". Par to ceturtdien lems arī parlaments.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu