Pusgads, kopš vairākās skolās ieviesta Valsts aizsardzības mācība. Kādi ir pirmie secinājumi? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunsardze 1991. gada barikāžu 25.gadadienai veltītā piemiņas ugunskura iedegšanas pasākuma laikā Doma laukumā.
Jaunsardze 1991. gada barikāžu 25.gadadienai veltītā piemiņas ugunskura iedegšanas pasākuma laikā Doma laukumā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājis pusgads, kopš vairākās skolās uzsākts Valsts aizsardzības mācības pilotprojekts; tagad radušies pirmie secinājumi, vēsta LNT Ziņas.

Pilotprojekts tika uzsākts pērn septembrī 13 skolās visā Latvijā. Jaunā izvēles priekšmeta nosaukums - Valsts aizsardzības mācība. Nodarbības notiek reizi mēnesī, taču vairāku mācību stundu garumā.

No tām  skolām, kur priekšmetu var apgūt, ir Jaunjelgavas vidusskola. Atskaitot tos, kuri izvēlējās mācīties vēl vienu svešvalodu, jauno priekšmetu apgūst visi desmitās klases audzēkņi.

"Viņi kopumā ir ļoti atbalstoši," teic Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīgā. "Pat ja nesaistīs dzīvi ar militāro dienestu, tad šīs lietas noderēs."

Tās 13 skolas, kur tiek testēts jaunais priekšmets, raksturo divas lietas - līdzīgas ievirzes priekšmets tur bija apgūstams arī pirms tam, kā arī tur aktīvi darbojas Jaunsardze. Arī pasniedzēji nāk no Jaunsardzes instruktoru vidus.

Nereti instruktoru apmācību grafiks un nodarbību grafiks skolās nav saskaņots. Rezultātā mācības nenotiek, sanāk mainīt atsevišķu nodarbību secību.

Tomēr Valsts aizsardzības mācības pilotprojekts, šķiet, norit bez aizķeršanās, vēsta televīzijas raidījums. Pastāv arī viedoklis, ka mācību priekšmets saglabājams kā izvēles, nevis obligāts priekšmets.

Paredzēts, ka pilotprojektā iesaistīto mācību iestāžu skaits tiks palielināts līdz 50 jeb pa desmit katrā novadā. 

"Būtu vēlams, lai šīs skolas tiktu izvēlētas nevis blakus, bet ar lielāku rādiusu un būtu sadalītas pa Latviju vienlīdzīgi," pauž Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa.

"Bet visās skolās nevajadzētu. Tas ir mans personiskais viedoklis. Ja ir visās skolās, tā ir cita programma, ne tik ļoti strukturēta."

Šobrīd turpinās programmas izstrāde 10. un 11. klašu obligātai iesaistei. No 2024. gada priekšmets Valsts aizsardzības mācība kļūs obligāts, vēsta LNT Ziņas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu