Vietējās slavenības sociālajos tīklos jūsmo par Mēness aptumsumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

2019. gada 21. janvāra rītā Latvijā bija novērojams pilns Mēness aptumsums. Lai arī Mēness aptumsumi nav pārāk reta astronomiska parādība, līdz nākamajam Latvijā novērojamam pilnam Mēness aptumsumam būs jāgaida vairāk nekā seši gadi – līdz 2025. gada 7. septembrim. Šo parādību ķērušās apjūsmot arī pašmāju slavenības, kurām pa nakti nav nācis miegs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Labrīt! #mooneclipse2018 #mooneclipse

A post shared by Guntars Racs (@guntarsracs) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#aptumsums #Mēness #gaišums #crystals #latvija100?? #themoon #2019 #moon

A post shared by Liene (@liene_somase) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Apelsīna šķēlīte debesīs ##mēnessaptumsums

A post shared by Valdis Melderis (@valdismelderis) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elitapatmalniece (@elitapatmalniece) on

Latvijā iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums bija novērojams 2018. gadā naktī no 27. uz 28. jūliju. Nākamajos trijos gados Latvijā būs novērojami tikai pusēnas Mēness aptumsumi, kuru laikā Mēness diska spožuma samazināšanās ir grūti pamanāma, bet 2023. gada 28. oktobrī un 2024. gada 18. septembra daļējo Mēness aptumsumu laikā aptumšota būs ļoti maza daļa no Mēness diska.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām ir iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidras vai arī daļēji mākoņainas debesis un piemērota novērojumu vieta, kurā skatu neaizsedz ēkas vai koki.

Tā šī parādība izskatījās citviet pasaulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu