Austrālijas slimnīcā ar nāvi samierināties palīdzēs maģiskās sēnes (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: pixabay.com

Sākot ar aprīli, Melburnā, Sv. Vincenta slimnīcā eksperimentālos nolūkos tiks izmantotas maģiskās sēnes, lai mazinātu mirstošo pacientu morālās ciešanas, vēstīts izdevumā “Vice”.

Kontroversālo pētījumu beidzot apstiprinājušas ētikas komitejas, kā arī valsts varas iestādes, ļaujot vairākiem uz nāvi slimiem pacientiem stingrā ārstu uzraudzībā uzņemt vienu sintētiskā psilocibīna devu, kas ir psihoaktīvā maģisko sēņu sastāvdaļa. Pētnieki cer, ka tas palīdzēs mirstošajiem pacientiem samierināties ar savu likteni.

Līdzīgi eksperimenti tika veikti ASV, sniedzot daudzsološus rezultātus.

Pētījumos, kas tika veikti Ņujorkas un Džonsa Hopkinsa universitātē, atklājās, ka uz nāvi slimajiem pacientiem, kuriem tika dota noteikta psilocibīna deva, ievērojami samazinājās depresija un eksistenciālā krīze. Vēlākajos novērojumos 70% pacientu no pirmā pētījuma atzina, ka psihodēliskā pieredze bija iedvesmojošākā pieredze visā viņu dzīvē, bet 87% atzina, ka pēc eksperimenta viņi kļuvuši daudz laimīgāki un apmierinātāki ar dzīvi un likteni.

“Tas ir pilnīgi citāds veids, kā strādāt ar cilvēkiem. Tas, ko mēs vēlamies izdarīt, ir atbrīvot pacientus no sāpēm un ciešanām pēc iespējas efektīvāk. Pretsāpju līdzekļi, piemēram, morfijs neatbrīvos pacientus no depresijas un grūtsirdības,” skaidroja austrāliešu klīniskais psihologs Stīvens Braits.

“Tas varētu palīdzēt ļoti daudziem cilvēkiem, tomēr nepieciešami vēl vairāki pētījumi, lai labāk saprastu mehānismu, kā psilocibīns iedarbojas uz cilvēku,” teica Sv. Vincenta slimnīcas klīniskā psiholoģe Margareta Rosa.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu