Marihuāna palielina pusaudžu smadzenes, tomēr tas nav labi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCEL VAN HOORN / ANP

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka tiem pusaudžiem, kuri vienu vai divas reizes bija smēķējuši marihuānu, ir lielāks pelēkās vielas daudzums smadzenēs nekā tiem, kuri marihuānu nebija smēķējuši.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Neuroscience”, rakstīts, ka šajā gadījumā lielāks smadzeņu apjoms nenozīmē neko pārāk labu. Tas ir tāpēc, ka pusaudžu smadzenes aptuveni 20 gadu vecumā parasti atdod nevajadzīgo pelēko vielu un palielina baltās vielas (neironu šūnu izaugumi) apjomu.

Lai arī nav īsti skaidrs, kāpēc smadzenes tā rīkojas, tomēr zinātnieki domā, ka tas ir svarīgs process, lai uzlabotos smadzeņu darbība un tās atbrīvotos no liekā. Tieši tāpēc pelēkās vielas daudzuma palielināšanās varētu nebūt nekas pārāk labs šajā procesā.

Pelēkā viela un marihuāna

Pētījumā zinātnieki aplūkoja 46 Īrijas, Francijas, Anglijas un Vācijas pusaudžu smadzeņu uzņēmumus. Daži no pusaudžiem vienu vai divas reizes bija smēķējuši marihuānu, bet citi to nekad nebija smēķējuši. Pētnieki arī ņēma vērā citus faktorus, piemēram, cigarešu smēķēšanu un alkohola lietošanu, kas arī var ietekmēt pelēkās vielas apjomu.

Pētījumā noskaidrojās, ka tiem pusaudžiem, kuri bija smēķējuši marihuānu, pelēkās vielas daudzums bija paaugstināts tajos smadzeņu reģionos, kur atrodas kanabinoīdu receptori. Šie receptori atrodas mandeļveida kodolā jeb amigdalā (atbild par emocijām un atalgojuma sajūtu), hipokampā (atbild par atmiņām un jaunu lietu apgūšanu) un smadzeņu kodolā “nucleus accumbens” (atbild par atalgojuma sajūtu un atkarībām).

Pētnieki arī atklāja, ka tiem, kuriem ir palielināts pelēkās vielas apjoms smadzenēs, ir arī vājākas uztveršanas spējas un reakcija.

Iepriekšējos pētījumos noskaidrots, ka marihuānas smēķēšana ietekmē dažādus smadzeņu reģionus, tomēr pētījumi nebija viennozīmīgi. Iespējams, tāpēc, ka iepriekš zinātnieki pētīja marihuānas ietekmi uz pieaugušo smadzenēm.

Pētniekiem gan jāveic vēl vairāki eksperimenti un pētījumu, lai noskaidrotu, kā tieši marihuāna ietekmē smadzenes. Nav arī skaidrs, vai šajā pētījumā novērotais efekts ir ilgstošs vai tikai īslaicīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu