Huans Gvaido pasludina sevi par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju (1)

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Huans Gvaido
Huans Gvaido Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlas opozīcijas kontrolētā parlamenta priekšsēdētājs Huans Gvaido trešdien pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Ar savu paziņojumu 35 gadus vecais Gvaido nācis klajā brīdī, kad sekojot viņa aicinājumam ielās izgājuši desmitiem tūkstošiem venecuēliešu, kas pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos.

ASV administrācijas un Kongresa amatpersonas vēsta, ka Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps gatavojas Gvaido atzīt par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju, tiklīdz par to būs nobalsojis Venecuēlas parlaments.

Uz šo paziņojumu pūlis reaģēja, nodziedot nacionālo himnu, kas pārauga vētrainās ovācijās.

Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā trešdien jau pēc Gvaido paziņojuma izraisījās policijas un opozīcijas protestētāju sadursmes.

Policijas specvienības protestētājos raidīja asaru gāzes šāviņus un gumijas lodes.

Sadursmes izraisījās, kad Nacionālā gvarde Karakasas priekšpilsētā mēģināja atbrīvot ceļu, ko bija nobloķējuši vairāki desmiti protestētāju.

ASV prezidents Donalds Tramps jau paziņojis, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju.

"Šodien es oficiāli atzīstu Venecuēlas Nacionālās sapulces priekšsēdētāju Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu," teikts Trampa paziņojumā.

Baltā nama saimnieks uzsvēris, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta.

Tramps vērsies arī pie citu rietumvalstu valdībām ar aicinājumu atzīt opozīcijas līderi par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

Viņš paudis arī apņēmību turpināt izdarīt spiedienu uz Maduro režīmu.

Savukārt Maduro trešdien paziņoja, ka sarauj diplomātiskās saites ar ASV.

"Esmu nolēmis saraut diplomātiskās un politiskās saites ar ASV imperiālistisko valdību," Karakasā uzrunājot gavilējošo atbalstītāju tūkstošus, sacīja Maduro.

ASV delegācijai Venecuēla jāpamet 72 stundu laikā.

Meksika apliecināja, ka joprojām atbalsta Maduro kā Venecuēlas prezidentu.

Savukārt par Gvaido atzīšanu paziņojis arī Amerikas Valstu Organizācijas (OAS) ģenerālsekretārs Luiss Almagro.

Arī Brazīlija un Paragvaja paudusi atbalstu Gvaido.

"Brazīlija atzīst Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu," tviterī paziņoja Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.

Gvaido par Venecuēlas prezidentu jau atzinušas Peru, Kanāda un Kolumbija.

Augsta ASV amatpersona, trešdien runājot ar žurnālistiem, brīdināja, ka tiks apsvērti "visi varianti", ja Maduro konfrontācijā ar opozīciju liks lietā spēku.

Savukārt ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo aicināja Venecuēlas armiju un drošības spēkus "atbalstīt demokrātiju un aizsargāt Venecuēlas pilsoņus".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu