Noraida ZZS rosinātos grozījumus minimālās vecuma pensijas palielināšanai (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Maks ar naudu. Ilustratīvs attēls
Maks ar naudu. Ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas vairākums šodien, 24. janvārī, noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosinātos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kuri bija iesniegti ar mērķi "nodrošināt minimālās vecuma pensijas apmēra palielināšanu un uzlabot materiālos apstākļus vairāk nekā 54 000 senioru".

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa, grozījumi paredzēja minimālās vecuma pensijas palielināšanu līdz pusei no minimālās algas, kas pašlaik ir 215 eiro.

ZZS piedāvāja minimālo valsts vecuma pensiju noteikt 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, kas šogad ir 430 eiro mēnesī.

Saistībā ar šiem grozījumiem reizē tika rosināts izslēgt normu, ka vecuma pensijas minimālo apmēru nosaka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Politiskajā spēkā norādīja, ka gan Eiropas Komisija, gan OECD pērn nāca klajā ar vērtējumu par Latvijas pensiju sistēmu. Tika norādīts, ka nabadzības riskam pakļauto senioru īpatsvars Latvijā ir liels jeb vidēji 43,1% un pieaug, un tika pausts aicinājums meklēt jaunus, mērķtiecīgākus risinājumus, pauda ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Kārkliņa iepriekš informēja, ka ZZS 12. Saeimā rosinājusi un atbalstījusi virkni pasākumu - straujāku pensiju indeksāciju un piemaksas pie pensijām, kas palielināja senioru ienākumus, tomēr mazo pensiju saņēmējiem joprojām situācija ir smaga.

"Teju visas politiskās partijas pirms 13. Saeimas vēlēšanām solīja dažādus atbalsta pasākumus, lai uzlabotu senioru materiālo nodrošinātību, tomēr jaunveidojamās valdības deklarācijas projektā šīs apņemšanās nav atrodamas. Līdz ar to ZZS aicina Saeimas deputātus būt atbildīgiem un pildīt senioriem dotos solījumus, palielinot minimālās pensijas apmēru līdz cienīgam līmenim," bija teikts Zaļo un zemnieku savienības saistībā ar grozījumu piedāvājumu izplatītajā paziņojumā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu