Tūkstošiem "dzelteno vestu" protestētāju atgriežas Francijas pilsētu ielās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Tūkstošiem dzeltenās vestēs tērpušos protestētāju sestdien atkal atgriezušies Parīzes un citu Francijas pilsētu ielās, vēsta vietējie mediji.

Ņemot vērā vardarbību, kas "dzelteno vestu" protestos tika pieredzēta iepriekšējās sestdienās, tiek īstenoti stingri drošības pasākumi.

Lai Parīzē Bastīlijas laukumā atvairītu protestētājus, policija lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalu. Protestētāji likumsargu virzienā svieda akmeņus.

Fotogalerija: "Dzelteno vestu" protesti Parīzē 26. janvārī

Vietējā prefektūra paziņoja, ka Parīzē aizturēti 223 cilvēki.

Atbilstoši Iekšlietu ministrijas aplēsēm pulksten 14 visā Francijā protestos bija iesaistījušies 22 000 cilvēku. Pirms nedēļas šajā pat laikā šis skaitlis bija 27 000.

Parīzē šo sestdien bijuši 2500 demonstranti, bet pirms nedēļas - 7000.

Sadursmes izraisījušās arī Monpeljē, valsts dienvidos, kur policists savainots ar "pirotehnisku ierīci".

Šī ir jau vienpadsmitā sestdiena, kad Francijā notiek "dzelteno vestu" protesti.

Lai gan pagājuši jau vairāk nekā divi mēneši kopš protestu sākuma, "dzelteno vestu" kustība nerimstas, un šajā nedēļas nogalē Parīzē iecerēts rīkot pirmo "dzelteno nakti".

Ļaudis aicināti pulcēties Republikas laukumā, un akcijas organizatori iecerējuši, ka tur protesta akcijas, sākot ar šo nedēļas nogali, notiks katru nakti bez pārtraukuma vismaz līdz prezidenta Emanuela Makrona uzsākto "lielo nacionālo debašu" beigām.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Protestētāji tagad pieprasa gan samazināt nodokļus, gan nodrošināt vairāk tiešas demokrātijas un pat Makrona atkāpšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu