Iespējams, cilvēka kaulos eksistē vēl nezināmas struktūras

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunā pētījumā atklāts, ka mūsu kaulos varētu atrasties iepriekš neatklāts mikroskopisku tuneļu tīkls.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Metabolism”, rakstīts, ka šie kapilāri jeb sīkie tuneļi, kas tika novēroti laboratorijas peles kājas kaulos, varētu būt vitāli svarīgi imūno šūnu transportēšanā ārā no kauliem.

Tiesa, kaut kā atklāšana peles kaulos automātiski nenozīmē, ka tieši tas pats atradīsies arī cilvēkā, turklāt laiks, kas vajadzīgs, lai šo atklājumu oficiāli apstiprinātu arī cilvēka kontekstā, var būt ļoti ilgs. Tomēr ne šajā gadījumā.

Viens no pētniekiem nolēma lieki nekavēties un iegrūda kāju magnētiskās rezonanses iekārtā. Rezultātā noskaidrojās, ka šāds kapilāru tīkls patiesi varētu būt arī cilvēka kaulos.

Foto: Nature Metabolism (2019)

Ir zināms, ka kaulu smadzenēs atrodas asins šūnas, kas spēj ļoti ātri pārvietoties no kaulu smadzenēm uz asinsrites sistēmu. Bet tas, kā tieši šis šūnas izkļūst no kaula, nav zināms.

Tagad ar īpašas medicīniskās procedūras palīdzību, kad cilvēka kaulā tiek injicēta īpaša viela, kas vēlāk nokļūst asinsritē, tika atrasti pavedieni, kas liecina par nezināmiem kapilāriem kaulos.

Lai atklātu mikroskopiskos tuneļus kaulos, pētnieki izmantoja īpašu ķimikāliju, kas lika peles kauliem izskatīties caurspīdīgiem. Šī ķimikālija aizvāc no kauliem necaurspīdīgās sastāvdaļas, piemēram, taukus. Rezultātā pētnieku acīm, izmantojot vairākus dažādus mikroskopus, skaidri atklājās simtiem iepriekš nemanītu kapilāru.

Šis atklājums pētniekiem bija liels pārsteigums. “21. gadsimtā diez vai tu ceri atklāt kaut ko jaunu cilvēka organismā,” izdevumam “Live Science” komentēja pētījuma vecākais autors Matiass Gunzers.

Gunzers vēlējās uzzināt, vai cilvēka kaulos arī ir šādas struktūras, tāpēc brīvprātīgi ļāva izpētīt pats savu kāju. Viņš magnētiskās rezonanses iekārtā pavadīja veselu stundu, kas gan nebija veltīgi. Lai arī kapilāri nebija redzami, tomēr kaulaudos atklājās aizdomīgi caurumi, kas varētu liecināt par kapilāru eksistenci.

Vēl jo vairāk, kādā citā pētījumā, kas pagājušajā gadā publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Neuroscience”, zinātnieki līdzīgus kapilāru tīklus atklāja galvaskausā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu