KNAB: Amatpersonu zināšanas par korupcijas novēršanu pēdējos gados uzlabojas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja karogs ar logo. Ilustratīvs attēls.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja karogs ar logo. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts amatpersonu zināšanu līmenis par korupcijas novēršanu pēdējos gados kopumā vērtējams kā labs un arvien uzlabojas, aģentūrai LETA atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

KNAB stratēģijā teikts, ka nepieciešams paaugstināt valsts amatpersonu zināšanu līmeni par pretkorupcijas prasībām.

Birojs jau patlaban rīko tam veltītas apmācības valsts amatpersonām, tai skaitā zināšanu pārbaudes testus. KNAB uzsver, ka, realizējot šādus testus izglītošanas pasākumos, pieaug to valsts amatpersonu skaits, kas labi pārzina pretkorupcijas prasības.

KNAB semināros amatpersonām skaidro korupciju, tās cēloņus un sekas, izpausmes formas, interešu konflikta novēršanu un valsts amatpersonu profesionālo ētiku.

Tāpat amatpersonām tiek skaidroti iestāžu iekšējās kontroles pasākumi korupcijas risku novēršanai, korupcijas riski publisko iepirkumu procedūrās un korupcijas riski un to novēršana veselības aprūpes jomā.

Zināšanu pārbaudes jautājumi KNAB rīkotajās apmācībās vērsti uz to, lai pārliecinātos, vai apmācāmā persona apguvusi korupcijas un interešu konflikta pamatjautājumus, atpazīst interešu konflikta situāciju un zina, kur jāvēršas, ja, iespējams, izdarītas koruptīvas darbības.

Zināšanu pārbaudes testos amatpersonām, piemēram, jāatbild uz jautājumu, kam ir jāziņo, ja ir aizdomas par koruptīvām darbībām vai interešu konfliktu.

Kā atbilžu varianti piedāvāta policija, KNAB, prokuratūra, tiesa, institūcijas vadītājs un plašsaziņas līdzekļi.

Tāpat amatpersonām testos jāatbild uz jautājumu, kā jārīkojas, ja amatpersona nokļūst interešu konflikta situācijā.

KNAB gan patlaban neatklāja, vai pēdējos gados ir bijuši gadījumi, kad amatpersonas nespēj testos atbildēt uz elementāriem jautājumiem.

Birojā norādīja, ka salīdzinošie rādītāji tiks iekļauti gada pārskatā un arī šogad KNAB semināru noslēgumā turpinās veikt amatpersonu zināšanu novērtēšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu