Nožņaugšana ar vadu un līķis šķūnī. Septiņas dienas Londonas slepkavību izmeklētāja dzīvē (1)

1. diena
Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slepkavību skaits Londonā 2018. gadā sasniedzis rekordu - tas bijis augstākais pēdējā desmitgadē. Kā ir būt detektīvam, kurš izmeklē šos noziegumus? Portāls "Apollo" piedāvā vienu nedēļu iejusties detektīva ādā un katru dienu sekot līdzi izmeklētāju darbam.

Metropolitēna policijas Noziegumu un slepkavību komisija 2018. gadā uzsāka vairāk nekā 130 izmeklēšanu, kā arī turpināja pētīt desmitiem neatrisinātu lietu no iepriekšējiem gadiem, vēsta raidsabiedrība "BBC". Visa vienība ir sadalīta 18 dežūrkomandās - ja tiek ziņots par kādu aizdomīgu nāves gadījumu, komandai tas jāizmeklē.

Izmeklēšanas grupa Nr.8 dežūrēja septiņas dienas, sākot no 4. decembra, otrdienas. Viņiem līdzi sekoja "BBC" žurnālists Danijs Šavs.

Komandu veido 21 detektīvs un seši policisti, un to vada Noels Makhjūgs, viens no Londonas pieredzējušākajiem detektīviem.

Noela komandai pašlaik ir jāizmeklē 13 ziņojumi par slepkavību, katrs no tiem dažādos atrisinājuma posmos. Daži gadījumi tiek sagatavoti tiesai, dažos jau norit tiesvedība, citi tiek izmeklēti jau kādu laiku un detektīvi gaida kādu jaunu pavedienu, vēl citos izmeklēšana ir tikko sākta.

Otrdiena

No plkst. 7.00 komanda Nr.8 uzsāk savu darba maiņu. Tiek piešķirti policijas transportlīdzekļi, ko izmantos tie, kuri dosies uz notikumu vietām. Šo izbraukumu darbinieku galvenais uzdevums ir fiksēt notikuma vietu un novērtēt, kā notikusi slepkavība. Automašīnā atrodas viss nepieciešamais - policijas norobežojošās lentes, drošības aploksnes pierādījumu glabāšanai un pierakstu žurnāli.

Rīts sākas ar komandas tikšanos birojā, lai izskatītu Rahima Mohammadi lietu, kas noslēdzās tiesā pagājušonedēļ. Mohammadi tika atzīts par vainīgu Leijas Soejoko nožņaugšanā 2017. gada februārī Londonas ziemeļrietumos un notiesāts uz mūžu ar minimālo termiņu - 19 gadi.

Viņš 80 gadus veco sievieti nožņaudza ar zāles pļāvēja kabeli un viņas līķi paslēpa šķūnī.

Inspektora Makhjūga detektīvi fiksēja neatbilstības Mohammadi sniegtajās liecībās, kad viņš tika pratināts kā liecinieks.

Apsūdzētais bija zemes gabala īpašnieks - tie, kas viņu pazina stāsta, ka Rahims bijis agresīvs, vardarbīgs un bīstams. Makhjūgs apsūdzēto raksturo kā "manipulatīvu, neparedzamu un ļaunu", taču lietu izskata vēlreiz. Vairāki komandas detektīvi tiesā pavadīja pat piecas nedēļas.

"Cilvēki domā, ka, tiklīdz kāds ir apsūdzēts, viņu var likt cietumā," skaidro Makhjūgs.

"Bet mēs strādājam, veidojam apsūdzību un vācam materiālus, un tikai tiesā tas viss tiek atklāts."

Plkst. 9.00 inspektors piedalās "cilvēkresursu sanāksmē", lai apspriestu cilvēkresursu problēmas. Viena no viņa komandas izcilākajām detektīvēm pieņēma darba piedāvājumu citā nodaļā, un tagad Makhjūgam jāatrod kāds, kurš viņu aizvietos.

Vēlāk inspektors piedalās diskusijās par operāciju "Torksijs" - izmeklēšanu par Mārvina Kusona slepkavību, kuru nošāva 2002. gadā pie kāda Londonas kluba. Kusonu nogādāja slimnīcā ar nopietniem ievainojumiem - viņš nespēja ne kustēties, ne parunāt, līdz nomira no smadzeņu traumas 2015. gada augustā.

Makhjūgs norāda, ka Kusons bija "absolūti nevainīgs upuris", un vienkārši gadījās nepareizajā vietā un laikā.

Viņš no kluba bija iznācis laukā brīdī, kad tur norisinājās karš starp diviem noziedzīgiem grupējumiem no Londonas un Birmingemas, un viņam ar to nebija nekāda sakara.

Gadu gaitā izmeklēšanā ir notikuši vairāki pavērsieni - pēdējais 2017. gada septembrī, kad detektīvi iztaujāja ieslodzīto par slepkavību. Šodien Makhjūgs apsver, kādas darbības veikt turpmāk, bet joprojām šaubās: "Cīnos ar dilemmu, ko darīt ar kādu nozīmīgu pavedienu."

Vēlāk pēcpusdienā viņš dodas pie fizioterapeita, lai pēc tam turpinātu darbu no mājām.

Viens no neatrisinātajiem 2018. gada gadījumiem ir operācija "Plana" - Buleta Kabanas slepkavība Londonas ziemeļu daļā.

41 gadu vecais vīrietis mira no mērķēta šāviena galvā un krūtīs, kad viņš izkāpa no savas mašīnas. Aizdomās turamie bija zagtā zilā furgonā ar poļu numurzīmēm.

Makhjūgs raksta ziņojumu izlūkošanas pārvaldes direktoram, jo viņš vēlas izsludināt atlīdzību par informāciju, kas varētu palīdzēt atrisināt lietu. Vēlāk direktors lems, vai to atļaut.

Ir vēl kāds ziņojums, ko nepieciešams pabeigt - atjaunot atlīdzību par informāciju operācijā "Lesingama" - 21 gadu vecā Džoša Hansona slepkavību 2015 gadā. Viņš mira no dūrieniem kaklā kādā bārā Londonas ziemeļos.

Galvenais aizdomās turamais Šeins O'Braiens vēl joprojām atrodas brīvībā.

Policisti uzskata, ka viņš pēc Hansona nāves aizlidoja no Anglijas ar privātu lidmašīnu, un viņam palīdz viņa kriminālie līdzzinātāji, kuri viņam sniedz finansiālu palīdzību, viltotus dokumentus un iespēju pārvietoties pār valstu robežām.

Foto: Metropolitan Police/AP/Scanpix

30 gadus vecais noziedznieks aizbēga, taču viņam uz muguras ir kāda atpazīšanas zīme - liels tetovējums ar pūci un galvaskausu. To izdevās nofotografēt policijai Čehijā, kad viņš tika aizturēts tur. Viņš maldināja policistus, sniedza nepatiesas ziņas par sevi un tika atbrīvots. Tikai pēc tam policisti atklāja viņa patieso identitāti.

Tagad Šeins O'Braiens ir ievietots Interpola meklētāko noziedznieku sarakstā.

Inspektors Makhjūgs, kurš ir atbildīgs par Hansona slepkavības izmeklēšanu, stāsta, ka O'Braiens "noteikti vēl pastrādās kādu noziegumu, kas viņu atklās", par spīti tam ka viņš izmanto pseidonīmus un maskējas.

Policija ir iztaujājusi lidmašīnu un helikopteru pilotus, laivu īpašniekus un ostas darbiniekus pieņemot, ka O'Braiens aktīvi pārvietojas. Viņi arī meklē cilvēkus sporta zālēs un naktsklubos, kuri varētu viņu pazīt, kā arī cenšas apzināt un iztaujāt sievietes, ar kurām O'Braiens varētu būt ticies.

Ap plkst. 23.30 Makhjūgs saņem īsziņu, kas veidos turpmāko septiņu dienu komandas darbu.

Bārnetā, kas ir Londonas rajons, notikusi zādzība. Mājas īpašniece ir vecāka gadagājuma sieviete, kura pašlaik atrodas slimnīcā. Makhjūgs uzzina galvenos faktus, lai rīt turpinātu izmeklēšanu un nodrošina nozieguma vietas ierobežošanu, pirms dodas pāris stundas pagulēt.

Turpinājums sekos!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu