Pērn Korupcijas uztveres indekss Latvijā nav uzlabojies (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Globālās pretkorupcijas koalīcijas "Transparency International" veidotajā Korupcijas uztveres indeksā 2018. gadā Latvijas pozīcijas nav uzlabojušās, liecina organizācijas publicētā informācija.

Pērn Latvijai indeksā piešķirti 58 punkti, kas mūsu valstij devuši 41. vietu 180 vērtēto valstu vidū.

Arī 2017. gadā Latvijai indeksā bija 58 punkti, kas togad deva 40. vietu, 2016. gadā - 57 punkti un 44. vieta, bet 2015. gadā - 56 punkti. "Transparency International" partneri Latvijā "Delna" bija izvirzījuši mērķi, lai 2020. gadā Latvija indeksā sasniegtu vismaz 70 punktus.

Pērn Latvijas rādītājs indeksā bijis tāds pat kā Spānijai un Gruzijai.

Arī pērn Korupcijas uztveres indeksā Latvija atpalika no kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas.

Lietuva indeksā novērtēta tikai par punktu augstāk, savukārt Igaunija ieguvusi 73 punktus, kas valstij reitingā devuši 18. vietu un tā izcelta kā viena no valstīm ar pozitīvu izaugsmi. Salīdzinoši, piemēram, Krievija indeksā ir tikai 138. vietā ar 28 punktiem.

Indeksā pirmo vietu ieņem Dānija - 88 punkti, tai seko Jaunzēlande - 87 punkti, bet trešo vietu dala Somija, Zviedrija, Šveice un Singapūra - 85 punkti, savukārt 180 valstu tabulu noslēdz Somālija - 10 punkti, Sīrija un Dienvidsudāna - 13 punkti.

Kā norāda "Sabiedrība par atklātību "Delna"", korupcijas uztveres indekss ir visplašāk lietotais korupcijas līmeņa indikators pasaulē.

Tas summē dažādu avotu datus, kas atspoguļo uzņēmēju un ekspertu korupcijas līmeņa uztveri valsts pārvaldē.

Valstīm tiek piešķirti punkti skalā no 0 līdz 100, kur 0 nozīmē, ka valstī ir augsta korupcija, bet 100, ka korupcija ir zema.

''Transparency International'' korupcijas uztveres indeksu nosaka kopš 1995. gada. Latvija vērtēto valstu vidū iekļauta kopš 1998. gada.

 
Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu