Ventspils domes opozicionārs: Juraša izdošana būtu jāskata Lemberga lietas kontekstā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aivis Landmanis
Aivis Landmanis Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimai vērtējot Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai deputātu Juri Jurašu (JKP), situācija būtu jāskata Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") lietas kontekstā, aģentūrai LETA pauda pilsētas domes opozīcijas deputāts Aivis Landmanis (LRA).

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Viņam piemērots nodarbošanās aizliegumus - aizliegumu pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumus un Ventspils brīvostas priekšsēdētāja amata pienākumus.

Taču Landmanis paudis, ka gan kriminālapsūdzības, gan piemērotais drošības līdzeklis Lembergam nav izrādījies šķērslis, lai vadītu domi un Ventspils brīvostas pārvaldi.

"Saeimas deputātiem būtu jāsaprot, kāpēc vienā, mūsu valsts vēsturē smagākajā amatnoziegumu kriminālapsūdzībā, gan politiķi, gan tiesa, gan tiesībsargājošās un citas atbildīgās institūcijas ir atļāvušās būt apbrīnojami tolerantas, un kāpēc trauksmes cēlāja Juraša gadījumā tās ķeras klāt ar vislielāko bardzību.

Vai, vērtējot iespējamos nodarījumus, nebūtu jābūt otrādi? Kā var būt tā, ka pašvaldības deputāti atrodas priviliģētākā situācijā?" jautāja Landmanis.

Deputāts arī izteicies, ka gadījumā, ja Lembergs tiks "piesegts" kā līdz šim, tad viņam būšot vēl lielāks pamats uzskatīt, ka izdošana kriminālvajāšanai ir izrēķināšanās ar trauksmes cēlāju Jurašu.

Jau vēstīts, ka Ģenerālprokuratūra nosūtījusi uz Saeimu dokumentus, lūdzot izdot Jurašu kriminālvajāšanai kriminālprocesā par valsts noslēpuma izpaušanu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien nolēma atbalstīt aicinājumu izdot deputātu. Šādu lēmumprojektu atbalstīja deviņi deputāti, bet pret bija četri. Par šo jautājumu vēl jālemj Saeimas sēdē, un paredzēts, ka balsojums notiks ceturtdien.

Komisijas sēdē pret lēmumprojektu par Juraša izdošanu balsoja deputāti Normunds Žunna (JKP), Andris Skride (AP), Artuss Kaimiņš (KPV LV) un Linda Ozola (JKP).

Komisija šo jautājumu sāka skatīt pagājušajā nedēļā, un turpināja diskutēt par to slēgtajā sēdē, kas ilga teju trīs stundas.

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Urbāns pēc komisijas sēdes žurnālistiem sacīja, ka viņam nav pilnīgi nekādas politiskas ieinteresētības panākt Juraša kriminālvajāšanu.

Komisija uzklausīja arī Juraša skaidrojumu. Viņš pēc dalības sēdē atkārtoti pauda, ka Ģenerālprokuratūra šajā lietā maldina, bet lieta tiekot būvēta uz meliem un puspatiesībām. Turklāt šī esot vēršanās pret trauksmes cēlēju. Jurašs ir pārliecināts, ka šī lieta ir politiski motivēta, savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers darbojas kā "oligarhu advokāts".

Jurašs joprojām nav izlēmis, vai noliks mandātu, ja Saeima izdos viņu kriminālvajāšanai. Vienlaikus viņš neaicinās kolēģus balsot pret izdošanu un uzskata, ka parlamentāriešiem balojumā būtu jāvadās pēc sirdsapziņas. Politiķis uzskata, ka tiesā šo lietu uzvarēs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu