Jaunākā informācija par kratīšanu pie Ušakova: KNAB komentārs (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nila Ušakova dzīvesvieta.
Nila Ušakova dzīvesvieta. Foto: Aculiecinieka foto

KNAB informē, ka šodien, 30. janvārī, iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros birojs veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā tiesas sankcionētas kratīšanas vairākās adresēs. 

Šobrīd nevienai personai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis.

Kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju.

Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sniegs, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Savukārt pats Ušakovs žurnālistiem pēc kratīšanām noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus likumpārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies.

Ušakovs žurnālistiem apliecināja, ka KNAB darbinieki trešdien pie viņa veica kratīšanas - gan viņa darbavietā Rīgas domē, gan arī dzīvesvietā.

Ušakova sieva un biroja vadītāja Iveta Strautiņa-Ušakova zināja teikt, ka lēmumā par kratīšanu veikšanu bijis redzams tikai Ušakova vārds.

"Liekot roku uz sirds, varu teikt, ka mana sirdsapziņa ir tīra," paziņoja Ušakovs un uzsvēra, ka nekāds statuss šajā lietā viņam neesot piemērots.

Par lietas būtību politiķis gan atteicās runāt, uzsverot, ka plašākus komentārus sniegt nevar, jo ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Īsi pirms plkst. 15 Ušakovs ieradās Rīgas domē un atkārtoti norādīja, ka viņam nekāds statuss šajā lietā piemērots nav. Tāpat Rīgas mērs uzteica KNAB darbinieku darbu, taču atteicās komentēt jebkādas procesuālās darbības, tostarp to, vai no viņa dzīves vietas izņemti kādi lietiskie pierādījumi.

Komentējot opozīcijas plānu atkārtoti pieprasīt viņa atlaišanu, Ušakovs sacīja, ka "ikvienam politiķim jābūt gatavam šādam scenārijam", taču pats viņš no amata atkāpties negrasās. "Es pārrunāšu šo situāciju ar saviem kolēģiem un izlemsim, kā tālāk rīkoties. Taču šobrīd ir ļoti svarīgi nodrošināt pašvaldības spēju funkcionēt," teica priekšsēdētājs. Taujāts, vai viņa pienākumus tikpat labi nevarētu veikt arī vicemērs Oļegs Burovs (GKR), Ušakovs bija izvairīgs, vien norādot, ka augsti vērtē katra kolēģa darbu.

Vaicāts, vai kratīšana šodien veikta arī pie bijušā Ušakova padomnieka ekonomikas jautājumos Ērika Teilāna, mērs norādīja, ka viņam nav nekādas informācijas par to, vai kratīšanas notikušas pie vēl kāda.

Aģentūrai LETA trešdien neizdevās sazināties ar Teilānu, kā arī neizdevās iegūt komentāru no viņam daļēji piederošās risku apdrošināšanas kompānijas "Baltijas apdrošināšanas nams"

Kā novēroja aģentūra LETA, Rīgas domē trešdienas pusdienlaikā bija ieradušies KNAB darbinieki, kuri uzturējās mēra kabinetā. Ap plkst.12 Ušakova kabinetu pameta četri cilvēki, kurus pavadīja domes Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš. Šie cilvēki uz žurnālistu jautājumiem neatbildēja, bet līdzi aiznesa ietītu saini, iespējams, datoru, kā arī prāvu dokumentu mapi. Arī Liepiņš nekādus komentārus par notiekošo nesniedza, uzsverot, ka to ir kompetenta darīt tikai domes vadība.

Savukārt ap plkst. 14.30 KNAB darbinieki pameta Ušakova dzīvesvietu Mežaparkā, bet mēram viņiem līdzi jādodas nebija, novēroja aģentūra LETA. Ušakova dzīvesvietu pameta seši cilvēki, kuri nesa divus melnus plastmasas maisus ar, iespējams, dokumentiem. Minētie cilvēki atturējās no jebkādu komentāru sniegšanas žurnālistiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu