"Piecas dienas piesieta pie gultas!" Tuvinieki šokēti par Jēkabpils slimnīcā redzēto (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sirmgalve ar spieķi. Ilustratīvs attēls.
Sirmgalve ar spieķi. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Tifanova/LETA

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, kāda 91 gadu veca sirmgalve piecas dienas turēta piesieta pie gultas. Pacientes tuvinieki uzskata, ka slimnīcas personāls cietsirdīgi izturējies pret sievieti, vēsta raidījums "Bez tabu".

Raidījums janvārī saņēma zvanu no raudošas sievietes, kura pauda sašutumu par Jēkabpils reģionālajā slimnīcā redzēto.

"Mana mamma ir slimnīcā ar lauztu gūžas kaulu. Viņai slimnīcā ir piesietas abas rokas. Mēs katru dienu braucam ciemos pie viņas, vienu roku atsienam. Tad vismaz tā normālāk var dzīvoties. Kā viņu piesien. Man ir grūti runāt! Kāpēc notiek tāda vardarbība pret vecu cilvēku, kurš nevar sevi aizsargāt? Slimu cilvēku," neizpratnē ir pacientes meita.

"Kad jautāju medmāsām, vai nevar atsiet, teica, ka nevar atsiet, jo neadekvāti uzvedoties. Kad ierados slimnīcā, pati centos atsiet vismaz vienu roku. Tā viņa nogulēja nedēļu [piecas dienas] piesieta pie gultas".

Aija uzskata, ka labāks risinājums būtu bijis nomierinošu medikamentu izmantošana un regulāra medicīnas personāla uzraudzība.

Ārstniecības likums nosaka, ka "ierobežojošus līdzekļus piespiedu kārtā pacientam drīkst piemērot tikai tādā gadījumā, ja pacients stacionēts psihiatriskajā ārstniecības iestādē." 

Jēkabpils reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Andrejs Miļčevskis ir pārliecināts, ka pacientes fiksēšana pie gultas bijusi pamatota.

"Paciente bija agresīva, viņai ir demence. Neapzināti ar nekontrolējamām kustībām viņa var traucēt ārstēšanu. Viņa nebija fiksēta pie gultas visas 24 stundas. Tika fiksēta uz laiku. Atsēja ik pēc divām stundām, kā to nosaka standarts," piebilst Miļčevskis.

Jēkabpils slimnīcas pārstāvis aicina pacientes tuviniekus vērsties ar sūdzību Veselības inspekcijā, ja uzskata, ka ārsti kļūdījušies.

Veselības inspekcijā norāda, lai gan likumā nav apstiprināta kārtība, kā "parastajās" slimnīcās lietojami ierobežojoši līdzekļi, sūdzības tiek izskatītas, salīdzinot mediķu rīcību ar vadlīnijām.

Kopš 2015. gada Veselības inspekcijā saņemtas 10 sūdzības par pacientu ierobežošanu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu