Saeima piekrīt izdot Jurašu kriminālvajāšanai; deputāts vēl domā par mandāta nolikšanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas deputāts Juris Jurašs.
Saeimas deputāts Juris Jurašs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas vairākums ceturtdien atbalstīja Ģenerālprokuratūras aicinājumu izdot kriminālvajāšanai deputātu Juri Jurašu (JKP) saistībā ar kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu.

Šādu lēmumu atbalstīja 73 deputāti, pret bija 17 parlamentārieši. Pret Juraša izdošanu balsoja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputāti, Aldis Blumbergs (KPV LV) un Artuss Kaimiņš (KPV LV), savukārt balsojumā nepiedalījās Inguna Rībena (VL-TB/LNNK) un Jūlija Stepaņenko.

Pārējie deputāti no "KPV LV", "Jaunās Vienotības", "Saskaņas", nacionālās apvienības, Zaļo un zemnieku savienības, "Attīstībai/Par!", kā arī pats Jurašs balsoja par izdošanu.

Uzreiz pēc Juraša izdošanas, viņš pameta sēžu zāli, jo kriminālvajāšanai izdotie deputāti nedrīkst piedalīties Saeimas sēdēs.

Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP) jautājumu par deputāta mandāta nolikšanu plāno izlemt tuvāko dienu laikā, pēc balsojuma par viņa izdošanu kriminālvajāšanai žurnālistiem sacīja Jurašs.

Ja Jurašs lems nenolikt deputāta mandātu, tad viņam nebūs iespējas piedalīties Saeimas darbā, tādējādi samazinot savas frakcijas balsu skaitu. Savukārt, ja viņš noliks mandātu, viņa vietā varēs nākt cits viņa partijas biedrs, koalīcijas balsu skaitam nesamazinoties.

Jurašs akcentēja, ka pats balsoja par viņa izdošanu kriminālvajāšanai, uzsverot, ka tādā veidā viņš spēs pierādīt savu taisnību tiesas ceļā. Viņš atklāja, ka arī savas frakcijas deputātus viņš pirms balsojuma mudinājis balsot par to.

Juraša izdošanu iepriekš atbalstīja arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kur par šādu lēmumu balsoja deviņi deputāti, bet četri bija pret.

Jurašs ir kritisks par šo lietu. Viņš pauda, ka Ģenerālprokuratūra šajā lietā maldina, bet lieta tiekot būvēta uz meliem un puspatiesībām. Turklāt šī esot vēršanās pret trauksmes cēlēju.

Jurašs ir pārliecināts, ka šī lieta ir politiski motivēta, savukārt ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers darbojas kā "oligarhu advokāts".

Deputāts ceturtdien Saeimas debatēs norādīja, ka tiesā pierādīs savu taisnību, kā arī mudināja parlamentu balsot tā, lai viņš nezaudētu šo iespēju. Pēc Juraša runas debatēs JKP deputāti piecēlās kājās un aplaudēja. Saeimas sēdē piedalījās arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Bordāns debatēs pauda, ka runā kā tieslietu ministrs, nevis JKP līderis. Viņš kritizēja šo situāciju, paužot, ka lieta nonākusi līdz Saeimai politisku motīvu dēļ.

Parlamentārietis Andrejs Judins (JV) debatēs norādīja, ka bija sarežģīti iegūt iespēju iepazīties ar lietas materiāliem. Deputāts akcentēja, ka Saeima nav tiesa, līdz ar to šeit netiek analizēts nozieguma sastāvs.

Saeimas jautājums ir reaģēt uz apgalvojumiem, ka lieta ir politiski vai citādāk motivēta, piebilda Judins. Viņš skaidroja, ka ir pretrunas starp Juraša un prokurora apgalvojumiem, un balsojums pret izdošanu nozīmētu turpināt dzīvot neziņā. Jautājumi par šo lietu tiks atbildēti līdz ar tiesas spriedumu, uzskata Judins.

Tikmēr deputāts Aldis Gobzems (KPV LV) pārmeta Jurašam "buržuāzisks dzīvesveidu", kas neatbilstot ienākumiem. Gobzems mudināja "netaisīt Jurašu par varoni", bet piemērot "bezkompromisa tiesiskumu" arī šajā gadījumā.

Bijušais premjers, pašreizējais deputāts Māris Kučinskis (ZZS) debatēs pauda pārliecību, ka Ģenerālprokuratūra un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav politiski ietekmējami.

JKP ceturtdien pie Saeimas arī organizēja tautas sapulci "Par tiesisku Latviju", kas pulcēja ap 100 cilvēkiem. JKP uzsver, ka šajā gadījumā trauksmes celšana tiek sodīta ar kriminālprocesu, un šādi "tiesiskums tiek iedragāts un tam jāsaka pilnīgi skaidrs "Ne!". Tāpat pasākumā tika pieprasīta Kalnmeiera atkāpšanās.

Savukārt Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Urbāns iepriekš žurnālistiem sacīja, ka viņam nav pilnīgi nekādas politiskas ieinteresētības panākt Juraša kriminālvajāšanu.

Pēc deputāta izdošanas kriminālvajāšanai viņš vairs nedrīkst piedalīties parlamenta un komisiju sēdēs, līdz ar to nedrīkst balsot.

Kā ziņots, Jurašs 2016. gada vasarā publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Jurašs apgalvoja, ka vēl pirms publiska paziņojuma Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informējis par mēģinājumu viņu piekukuļot. Jurašs apgalvoja, ka nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, viņš nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus.

Saistībā ar iepriekšminēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklēja toreiz Drošības policija (tagad Valsts drošības dienests), kas jau iepriekš lūdza prokuratūru Jurašam uzrādīt apsūdzību, taču prokurors Aivis Zalužinskis secināja, ka aizdomās turētā Juraša saukšanai pie kriminālatbildības nav tiesiska pamata, bet sāktais kriminālprocess ir izbeidzams noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers pēc savas iniciatīvas kā amatā augstāks prokurors kā nepamatotu atcēla Zalužinska 2017. gada 15. jūnija lēmumu.

Lieta tika nodota atpakaļ Drošības policijai un virsprokurors bija norādījis konkrētas izmeklēšanas darbības, kuras vēl nepieciešams veikt.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu