Policija, iespējams, aizturējusi bijušo KNAB priekšnieku Vilnīti (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Normunds Vilnītis.
Normunds Vilnītis. Foto: LETA

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, iespējams, aizturējusi bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Normundu Vilnīti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

VP preses pārstāve Ilze Jurēvica aģentūrai LETA nekomentēja, vai ENAP aizturējusi Vilnīti.

"VP ikdienas veic virkni dažādu izmeklējošu darbību un arī aiztur dažādas personas. Nevaram sniegt nekādus plašākus komentārus par jūsu rīcībā esošo informāciju attiecībā pret konkrētu personu iespējamiem likumpārkāpumiem.

Par policijas rīcībā esošajām izmeklēšanām VP informēs sabiedrību, tiklīdz tas būs iespējams un netraucēs attiecīgās izmeklēšanas gaitai," norādīja VP.

Vilnītis pirmdien telefoniski nav sasniedzams, jo viņa tālrunis ir izslēgts.

Saskaņā ar likumu aizturētais ir persona, kura likumā noteiktajā kārtībā īslaicīgi aizturēta, jo atsevišķi fakti dod pamatu uzskatīt, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu. Ja pierādījumu kopums dod pamatu izmeklētāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrēta persona, viņš pieņem rakstveida lēmumu, ka persona atzīstama par aizdomās turēto.

Personu var aizturēt uz laiku līdz 48 stundām. Pēc tam izmeklēšanas iestāde var izlemt, vai aizturētajam nepieciešams piemērot drošības līdzekli. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par ko pēc izmeklēšanas iestādes ierosinājuma lemj tiesa. Drošības līdzekli var piemērot tikai tad, ja persona atzīta par aizdomās turēto. ENAP pēc savas atrašanās vietas ir piekritīga Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Aģentūrai LETA zināms, ka sankcija par apcietinājuma piemērošanu šodien nav pieteikta.

Vilnītis par KNAB priekšnieku kļuva 2009. gadā, bet no šī amata Saeima viņu atbrīvoja 2011. gadā. Toreiz speciāli izveidota komisija ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadībā trīs mēnešus vērtēja Vilnīša atbilstību amatam, līdz nāca klajā ar atzinumu, ka Vilnītis KNAB priekšnieka amatam neatbilst, jo viņš savā darbā esot pieļāvis virkni dažādu pārkāpumu.

Pirms kļūšanas par KNAB priekšnieku Vilnītis strādājis toreizējās Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību zinātņu katedrā un Juridiskajā koledžā par lektoru. Viņš bijis Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks, Iekšlietu ministrijas Personu aizsardzības dienesta nodaļas priekšnieks, Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja sevišķi svarīgu lietu inspektors un galvenais inspektors.

2017. gada pašvaldību vēlēšanās viņš bija Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas mēra amata kandidāts.

"Firmas.lv" dati liecina, ka Vilnītimm pieder uzņēmumi "Information agency" un "NV & Co". VP mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka "Information agency" ir licencēta detektīvsabiedrība.

"Information agency" pagājušajā gadā strādāja ar 72 550 eiro lielu apgrozījumu, bet ar 52 754 eiro lieliem zaudējumiem. "NV & Co" pērn apgrozīja 36 000 eiro un strādāja ar 10 960 eiro lielu peļņu.

Valsts policijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka Vilnītis ir sertificēts detektīvs. 2014.gadā izsniegtais sertifikāts viņam ir derīgs līdz šī gada 14.februārim.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu