Pētījums: kaķi nemaz nav tik veikli žurku ķērāji (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka kaķi patiesībā ir visai pārvērtēti plēsēji un grauzējus nemaz neķer tik veikli.

Bezprecedenta pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Frontiers in Ecology and Evolution", zinātnieki izpētīja saistību starp savvaļas kaķiem un vietējo žurku populāciju. Izmantojot mikročipus, lai izsekotu žurkas, zinātnieki secināja, ka tās ir iemanījušās veiksmīgi izvairīties no kaķiem.

79 dienas ilgajā pētījumā zinātnieki piefiksēja tikai divus gadījumus, kad kāda žurka mira kaķa nagos.

"Žurkas, kā jau lielākā daļa upuru, plēsēja tuvumā ir iemācījušās pielāgot savu uzvedību un kļūt grūti pamanāmas. Rezultātā rodas jautājums, vai kaķi kā grauzēju kontroles rīks ir gana efektīvi," komentēja pētījuma autors Maikls H. Parsonss (Michael H. Parsons).

Biologi pirms tam izpētīja, ka kaķi arvien biežāk dod priekšroku mazākiem un neaizsargātākiem dzīvniekiem, piemēram, putniem un ciršļiem.

"Ņujorkas iedzīvotāji arvien biežāk sūdzas, ka pilsētas žurkas vairs ne no kā nebaidās un ir kaķa lielumā. Tomēr pilsētas pārvalde joprojām pilsētā izlaiž kaķus, lai tie tiktu galā ar žurkām," piebilda Parsonss.

Mikročipi un sensori zinātniekiem ļāva izpētīt, kāds ir kaķu iespaids uz žurku populāciju un uzvedību.

Rezultātā izrādījās, ka kaķu klātbūtne žurku populāciju nesamazina, tomēr liek žurkām būt mazāk uzkrītošām.

"Ja cilvēks redz mazāk žurku, tad loģiski secina, ka kaķi tās ir nogalinājuši. Tiesa, tā nav taisnība, jo žurkas kaķu klātbūtnē vienkārši kļuvušas uzmanīgākas un piesardzīgākas," teica Parsonss.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu