Valsts kontrole Rīgas domes Satiksmes departamentam pārmet "mistisku, iepriekš nevērtētu projektu" realizēšanu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins piedalās preses konferencē, kurā Valsts kontrole publisko lietderības revīzijā "Vai pašvaldību rīcība ir likumīga un lietderīga, nodrošinot kapsētu apsaimniekošanu un ar kapsētu izmantošanu saistītos pakalpojumus?" secināto.
Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins piedalās preses konferencē, kurā Valsts kontrole publisko lietderības revīzijā "Vai pašvaldību rīcība ir likumīga un lietderīga, nodrošinot kapsētu apsaimniekošanu un ar kapsētu izmantošanu saistītos pakalpojumus?" secināto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome satiksmes infrastruktūras attīstības jomā īsteno "mistiskus, iepriekš nevērtētus projektus", nevis tos, kuri bijuši iekļauti Investīciju programmā, žurnālistiem šodien sacīja Valsts kontroles (VK) padomes loceklis Edgars Korčagins.

Revīzijā "Vai Rīgas pilsētas transporta infrastruktūras, tajā skaitā autostāvvietu izbūve, rekonstrukcija un uzturēšana notiek atbilstoši normatīvo aktu prasībām, plānveidīgi, efektīvi un ekonomiski?" secināts, ka Rīgas domē būtība esot izveidota ļoti loģiska kārtība, kā noteikt prioritāri īstenojamos projektus.

Proti, visas pašvaldības struktūrvienības Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam iesniedz projektus, kuri, viņuprāt, būtu īstenojami attiecīgā laika periodā.

"Departamentā īpaši izveidota darba grupa šos projektus novērtē piešķirot tiem punktus. Loģiski būtu, ka visvērtīgākie projekti arī tiek īstenoti, taču realitātē esam secinājuši, ka nauda tiek piešķirta mistiskiem projektiem, kas nemaz nav vērtēti, vai arī projektiem ar vismazāko punktu skaitu," sacīja Korčagins.

Kā piemēru viņš minēja to, ka 2016.gadā Satiksmes departaments iesniedzis astoņas projektu ieceres, par kurām saņēmis "0 punktu" vērtējumu, taču septiņi no tiem vienalga tika iekļauti investīciju programmā. 2017.gada investīciju programmā neesot iekļauts pilnīgi neviens no 48 attīstības departamenta atbalstītajiem projektiem, bet to vietā iekļauti septiņi, kuri pirms tam neesot nemaz vērtēti.

"Tā projektu vērtēšana patiesībā ir darbs priekš miskastes, jo īstenoti vienalga tiek tikai kaut kādi mistiski projekti," sacīja Korčagins.

Runājot par būvuzraudzību, VK pastāstīja, ka domes īstenotajos projektos šis darbs notiekot dubultā. "Būvuzraudzību veic Satiksmes departamenta piesaistītie darbinieki, kā arī pieaicinātie būvuzraugi. Vai dubults neplīst - šoreiz nē, jo vienalga secinājām, ka trūkst būvuzraudzības plānu, netiek rīkotas sanāksmes, aizpildīti būvuzraudzības žurnāli un citas lietas," sacīja Korčagins.

Kontrolieri arī neslēpa, ka ielu remontdarbi starp dažādiem inženiertīklu uzturētājiem netiek saskaņoti. Kaut arī domes statūti paredz, ka tie ir jāsaskaņo trīs gadu griezumā, faktiski tas nenotiek.

"Satiksmes departaments par saviem plāniem paziņo tikai gadu iepriekš, kas nav pietiekami ilgs laiks. Arī starp pašvaldības uzņēmumiem veicamo darbu grafiks saskaņots netiek," sacīja Korčagins.

Piemēram, pēc tam, kad Avotu ielā tika atjaunots asfalta segums, turpmākajos gados "Rīgas ūdens" tur vismaz piecas reizes veicis jau iepriekš ieplānotus ūdensvadu remontdarbus, kas nozīmē, ka darbu grafiks starp abām pusēm netika pārrunāts.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu