Politologs: Kaimiņš ir spējis gūt virsroku savā partijā un frakcijā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Universitātes profesors, EUVOX2014 projekta Latvijas komponentes koordinators Jānis Ikstens piedalās organizācijas "Iniciatīva Eiropai" un Eiropas Parlamenta komunikācijas ģenerāldirektorāta atbalstītā projekta "EUVOX 2014" jeb Eiropas daudzvalodu balsošanas aplikācijas prezentācijā.
Latvijas Universitātes profesors, EUVOX2014 projekta Latvijas komponentes koordinators Jānis Ikstens piedalās organizācijas "Iniciatīva Eiropai" un Eiropas Parlamenta komunikācijas ģenerāldirektorāta atbalstītā projekta "EUVOX 2014" jeb Eiropas daudzvalodu balsošanas aplikācijas prezentācijā. Foto: Zilgma Kukle/LETA

Politiķis Artuss Kaimiņš (KPV) ir spējis gūt virsroku gan paša dibinātajā partijā "KPV LV", gan tās frakcijā Saeimā, aģentūrai LETA situāciju partijā vērtēja Latvijas Universitātes (LU) prorektors Jānis Ikstens.

Vēl pirms mēneša neizskatījās, ka Kaimiņš varēs gūt virsroku "KPV LV", taču situācija, kad otrs redzamākais partijas pārstāvis Aldis Gobzems ir izslēgts gan no partijas, gan Saeimas frakcijas, liecinot par pretējo, sacīja Ikstens. Politologs arī norādīja, ka šī situācija ļauj spriest par šīs partijas atbalstītāju attieksmi pret Kaimiņu un Gobzemu.

Frakcijas cilvēki, visticamāk, labi redz un saprot, ka "atrasties koalīcijā ir ļoti patīkami", teica Ikstens, piebilstot, ka darbība tajā nodrošina papildu "amatiņus Saeimā, kam nāk papildu gods un kaut kāda naudiņa".

"Savukārt brīdī, kad faktiski izstājies no koalīcijas, ko izdarīja Linda Liepiņa, tu pazaudē visus jaukumus. Domāju, ka liela daļa frakcijas ir paspējusi izbaudīt šo koalīcijas statusu," pauda eksperts.

LU prorektors pieļāva, ka Gobzemam varētu izdoties piesaistīt cilvēkus, kas ir idejiski īpaši motivēti vai arī ir personiski lojāli Gobzemam. Ikstens gan neprognozēja, kā situācija varētu attīstīties ilgtermiņā, jo esošajā sasaukumā jāstrādā vēl teju četri gadi.

"Vēl īsti nezinām, kas un kā notiks, kā attīstīsies kriminālprocesi, kas ir par partijas nelikumīgu finansēšanu attiecībā uz Kaimiņu un Ati Zakatistovu.

Nevar zināt, vai Gobzema pagātnē arī kaut kas netiks atklāts. Skaidrs, ka, ja Gobzemam ir kaut kādas politiskas ambīcijas - pašam savas, ne tikai situatīva interešu sakrišana ar Šleseru -, tad viņš, visticamāk, mēģinās veidot savu partiju. Bet, vai šī partija būs lidotspējīga un vai pa šiem gadiem, kas jāpavada Saeimā, viņš spēs sevi parādīt kā nopietnu politiķi - tas ir nopietns izaicinājums," pauda Ikstens, piebilstot, ka "Gobzema pieciniekam" būs liels izaicinājums pierādīt savu nopietnību.

Eksperts gan neprognozēja, vai pēc Gobzema izslēgšanas frakciju varētu atstāt arī pārējie Gobzema atbalstītāji "KPV LV" frakcijā.

"Ja viņi ir ideoloģiski spēcīgi motivēti, tad jāiet projām. Smieklīgākais ir tas, ka viņi paši ir kļuvuši par savu solījumu ķīlniekiem, kas turklāt solīšanu nav pārstājuši," teica Ikstens.

Vērtējot Gobzema publiskos aicinājumus cilvēkiem iesaistīties jauna "veidojuma" tapšanā, tostarp arī "atsaukties patriotiski noskaņotu virsnieku grupu", kas liek domāt par apvērsuma ideju, Ikstens pauda, ka šim uzmanību vajadzētu pievērst drošības dienestiem. "Salikums par varas pārņemšanu un virsniekiem ir divdomīgs un tas raisa dažādas domas," teica eksperts.

»Sociālo tīklu lietotāji: "Kā Gobzems ar puņķiem, tā KPV ar Gobzemu - izurķēja un noēda."

Kā ziņots, Gobzems izslēgts no partijas "KPV LV" Saeimas frakcijas, aģentūru LETA informēja frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs. Saeimas frakcijas sēdē par Gobzemu ir bijis slēgtais balsojums un vairākums atbalstījis viņa izslēgšanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu