Irāna, domājams, palaidusi kosmosā raķeti ar satelītu

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spriežot pēc satelīta attēliem, Irāna šonedēļ palaidusi kosmosā raķeti ar savu satelītu. ASV kompānijas "DigitalGlobe" publiskotie satelīta attēli liecina, ka otrdien Imama Homeinī kosmosa centrā Irānas Semnānas provincē atradās raķete, bet trešdien raķetes tur vairs nebija, taču bija redzamas deguma pēdas raķešu palaišanas platformā.

Irāna nav apstiprinājusi, ka būtu palaidusi kosmosā satelītu. Taču Teherāna iepriekš ir apgalvojusi, ka nosūtīs kosmosā satelītu "Doosti".

Janvārī Irāna mēģināja nogādāt kosmosā citu satelītu, bet cieta neveiksmi.

ASV uzskata, ka Irānas kosmosa programma palīdz tai attīstīt ballistiskās raķetes.

ANO Drošības padomes rezolūcija aicina Irānu neveikt nekādas darbības, kas saistītas ar kodolgalviņu nestspējīgām ballistiskām raķetēm. ASV uzskata, ka Irāna, izmantojot raķetes satelītu palaišanai, pārkāpj ANO rezolūciju.

Irāna noliedz, ka censtos iegūt kodolieročus, un apgalvo, ka satelītu palaišana un raķešu izmēģinājumi nav saistīti ar militāro jomu.

Pēdējās desmitgades laikā Irāna nosūtījusi kosmosā vairākus satelītus, kas darbojušies neilgu laiku, un 2013.gadā nosūtīja kosmosā dzīvu pērtiķi.

Irāna parasti izrāda savus kosmosa programmas sasniegumus februārī, kad tiek atzīmēta 1979. gada islāma revolūcijas gadadiena. Šogad tiks svinēta 40.gadadiena.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu