Varēs sēdēt uz diviem krēsliem: noraida "Saskaņas" piedāvātos grozījumus Satversmē par deputāta un ministra amatu nesavietojamību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru kabineta zāle pirms sēdes.
Ministru kabineta zāle pirms sēdes. Foto: Agnese Gulbe/LETA

Saeima šodien noraidīja partijas "Saskaņa" rosinātos grozījumus Satversmē par deputāta amata nesavietojamību ar ministra amatu.

Partijas pārstāvji norāda, ka Satversmē ir nostiprināts varas dalīšanas princips, kas tiek realizēts caur likumdevējvaru, izpildvaru un tiesu varu. Izpildvarai ir nepārtraukti jānodrošina valsts pārvalde, tāpēc ministra amats nozīmē pastāvīgu noslodzi, skaidro "Saskaņā".

Ja ministrs reizē būtu arī deputāts, tas būtiski mazinātu viņa Saeimā virzīto lēmumu kvalitāti, savukārt likumdošanas degradācijas riski palielinātu sabiedrības neuzticību parlamentam, norāda opozīcijas politiķi.

Pieņemot šīs izmaiņas tiks nodrošināta varas atzaru pieņemto lēmumu kvalitāte, norāda "Saskaņā".

Par grozījumiem Satversmē debatēs uzstājās deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S), kuram pēc debašu laika beigām tika izslēgts mikrofons, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) norādot, ka atbilstoši procedūrai pie jautājuma par likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās debašu laika pagarināšana nav iespējama.

Saeima šodien noraidīja arī "Saskaņas" iesniegtos saistītos grozījumus Saeimas Kārtības rullī, kas paredzēja noteikt, ka Ministru prezidentam un ministram nedēļas laikā pēc šī amata ieņemšanas uz tā pildīšanas laiku ir jānoliek Saeimas deputāta mandāts.

Savukārt saistītajiem grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" Dombrovskis atsauca savu parakstu, līdz ar to likumprojekts tika atsaukts un netiks skatīts.

Grozījumus iesnieguši "Saskaņas" deputāti Dombrovskis, Jānis Krišāns, Regīna Ločmele-Luņova, Nikolajs Kabanovs un Inga Goldberga.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu