Eksperte: Lai mazinātu viltotu zāļu iegādi, veiks drošības pārbaudes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Olainfarm" jaunā gatavo zāļu formu ražotne. Ilustratīvs attēls.
"Olainfarm" jaunā gatavo zāļu formu ražotne. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai mazinātu riskus, ka pacienti iegādājas viltotas zāles, turpmāk aptiekās tiks veikta verifikācija jeb īpaša drošuma pārbaude. Tā medikamentu cenu ietekmēs pavisam minimāli, apliecināja Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas priekšsēdētāja Inese Erdmane, vēsta LNT raidījums "900 sekundēm".

Sākot no sestdienas, 9. februāra, Latvijā līdzīgi kā citās 32 Eiropas valstīs sāks darboties jauna sistēma.

Turpmāk katra zāļu paciņa ražošanas procesā tiks marķēta ar unikālu kodu, ko pārbaudīs tieši pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē.

Tādā veidā kontrolēs recepšu zāles un vienu bezrecepšu medikamentu – omeprazolu.

"Nav plānots, ka rītā kaut kas mainīsies. Sagatavojot šo regulu, Eiropas Komisija ir aprēķinājusi, ka ietekme varētu būt, augstākais, viens cents uz zāļu paciņu," piebilda Erdmane.

Gadījumos, kad pēc iepakojuma skenēšanas sistēma uzrādīs sarkano brīdinājumu, aptiekā tiks noskaidrots, vai tā ir tehniska problēma ar ražotāja neievadītiem kodiem vai tomēr viltojums.

Savukārt zāles, kas būs saražotas līdz rītdienai, drīkstēs pārdot un izlietot līdz to derīguma termiņa beigām.

Izmēros mazie QR kodi uz katra zāļu iepakojuma, kas marķēti jau ražošanā, būs obligāta prasība pēc 9. februāra, lai aptiekās kā pēdējā posmā pārbaudītu – medikamenti ir īsti vai tomēr piegādes ķēdēs iepludināti krāpnieciski viltojumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu