VM: Zāles ar jauno drošuma pazīmi varētu parādīties pēc trim mēnešiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Medikamentu iepakojumi ar jauno drošuma pazīmi Latvijas tirgū varētu parādīties pēc trim mēnešiem, šodien žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas (VM) Farmācijas departamenta vecākais eksperts Artūrs Grīgs.

Rīt, 9. februārī, 32 Eiropas valstīs spēkā stāsies jauna regula par zāļu verifikāciju, kas paredz, ka turpmāk medikamentu ražotāji marķēs visus zāļu iepakojumus ar unikālu kodu. Pirms medikamentu nodošanas pacientiem aptieku un ārstniecības iestāžu uzdevums būs tos pārbaudīt jeb verificēt.

Regulas būtība ir - nodot pacientam ķēdes pēdējā posmā pārbaudītu un drošu medikamentu.

Latvijā sistēmas ieviešanu nodrošina Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija (LZVO).

Grīgs sacīja, ka Eiropas līmenī esot atzīts, ka šīs pārmaiņas ir grandiozas un nozari transformējošas, un tās būs līdz šim lielākās pārmaiņas, kas skar farmācijas nozari attiecībā uz zāļu drošu izplatību.

Pēc Grīga teiktā, ja jaunajā sistēmā tiks konstatēti kādi potenciālie viltojumi, tad VM sadarbībā ar ražotājiem, LZVO un citiem procesā iesaistītajiem risinās šo problēmu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Svarīgi gan esot atcerēties, ka esošā kārtība netiek mainīta, proti, visas procedūras, kas pastāvējušas par zāļu drošuma pārbaudēm, neviens nav atcēlis, un jaunās izmaiņas tikai papildina jau esošo kārtību, piebilda VM pārstāvis.

Ierēdnis atgādināja, ka medikamenti, kuri nav aprīkoti ar jauno drošuma pazīmi, var tikt pārdoti līdz to derīguma termiņa beigām, kas nozīmē, ka kādu laiku tirgū vēl atradīsies zāles ar un bez šīs drošuma pazīmes.

Grīgs aicināja Latvijas iedzīvotājus neiegādāties nekāda veida medikamentus vai medicīniskās iekārtas vietās, kuras nav licencētas.

LZVO valdes locekle Santa Bičkoviča-Vavžika atgādināja, ka problēma ar zāļu viltojumiem Eiropā ir diezgan plaša, jo jau 2011. gadā Eiropas tirgū tika konstatēti 1,5 miljoni iepakojumu ar viltotām zālēm. Tas nozīmē, ka no 20 000 iepakojumiem viens bija viltots, sacīja LZVO pārstāve.

Pēc viņas paustā, esot gadījumi, kad viltojums ir tikai "balts pulverītis", kas nevienam nekaitē, bet ir arī gadījumi, kad viltojums apdraud pacientu dzīvību.

Viltojumi līdz šim atrasti ne tikai pret drudža zālēm vai galvassāpju medikamentiem, bet arī zālēm, kas paredzētas smagām onkoloģiskām saslimšanām, HIV, AIDS, cukura diabētam, depresijai, turklāt tirgū mēdz atrast arī viltotas vakcīnas.

LZVO valdes locekle uzsvēra, ka viltojums nozīmē, ka ne tikai iepakojums mainīts, bet arī līdz pacientam nonāk nedrošas zāles, piemēram, bijis gadījums, kad līdz pacientam nonāca diabēta zāles ar sešas reizes augstāku koncentrāciju, kā rezultātā pacienti gāja bojā.

Bičkoviča-Vavžika skaidroja, ka no rītdienas zāļu ražotāji ražos katru iepakojumu ar speciālu divu dimensiju kodu ar neskartības pazīmi. Pēc tam dati par iepakojumiem tiks ievadīti Eiropas datubāzē, bet tālāk visu ceļu līdz pacientam iepakojums tiks pārbaudīts, lai nekas ar to nebūtu izdarīts, piemēram, atvērts, atkārtoti iepakots ar citām zālē utt.

Ķēdes gala posmā - aptiekā - zāles tiks pārbaudītas, bet drošuma kods tiks dzēsts no datubāze. Tas nodrošinās, ka otrreiz šāds iepakojums vairs nevarēs tikt pārdots vai pārpakots.

» Eksperte: Lai mazinātu viltotu zāļu iegādi, veiks drošības pārbaudes

LZVO valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane apgalvoja, ka no organizācijas viedokļa Latvija ir gatava pārmaiņām, tomēr esot jāsaprot, ka sistēma nedarbojas tikai Latvijā, bet gan Eiropas līmenī. Sistēmas centrālā datubāze atradīsies Briselē, Beļģijā.

Pēc Erdmanes paustā, Latvijā ir vairāk nekā 250 ražotāju pārstāvju jeb zāļu reģistrācijas apliecības turētāju, un patlaban vairāk nekā 230 noslēguši līgumu ar LZVO, bet 215 - jau ievadījuši datus sistēmā, kurā kopumā patlaban ievadīti jau apmēram miljons iepakojumu, kas saražoti atbilstoši jaunajām prasībām.

Tāpat Ergmane informēja, ka patlaban 99% aptieku un 90% slimnīcu ir gatavas sākt zāļu verifikāciju. Tikmēr arī apmēram 30% lieltirgotavu pieslēgušās, tomēr salīdzinoši mazākais lieltirgotavu īpatsvars neesot slikts rādītājs. Zāļu valsts aģentūrai un Veselības inspekcijai patlaban uzdevums saprast, vai pārējām vispār nepieciešams pieslēgties.

Erdmane sacīja, ka iedzīvotājiem nav arī jāsatraucas par zāļu iztrūkumiem, jo tirgū esot pietiekoši daudz produktu, kas saražoti iepriekš.

"Mēs esam gatavi, strādājam, skatāmies un risinām jautājumus ar valstiskām institūcijām," noslēgumā sacīja LZVO valdes priekšsēdētāja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu