Šķiedrvielu nozīme mūsdienu cilvēka ikdienā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daudzviet pasaulē veikti pētījumi gastroenteroloģijas jomā. Atklājas, ka gan ASV, gan Eiropā biežākās sūdzības ir par aizcietējumiem, vēdera pūšanos.

Interesanti, ka arī fizioterapeits savā praksē bieži sastopas ar klientiem, kas primāri ierodas ar sūdzībām par regulārām galvas sāpēm, neapmierinātību ar dzīves kvalitāti un pat depresijas pazīmēm, taču tālāk, ievācot anamnēzi un novērtējot pacienta fizisko stāvokli, tiek secināts, ka cilvēks jau vairākus mēnešus cieš no regulāras vēdera uzpūšanās un vai aizcietējumiem.

Ņemot vērā, ka šīs sūdzības cilvēki bieži vien aizmirst pieminēt vai pat kaunas par to runāt pirmajā vizītē ar speciālistu, ilgtermiņā šim pacientam var rasties anorektālas komplikācijas, ar ko saprot, piemēram, zarnu satura nesaturēšanu, defekācijas traucējumus, sāpes vēderā.

Vairumam pacientu, kam konstatēti aizcietējumi, tiek koriģēta diēta:

  1. Uzturā rekomendē palielināt šķiedrvielu daudzumu;
  2. Iesaka dzert vairāk ūdeni;
  3. Aicina mazināt aizcietējumu un vēdera uzpūšanos veicinošo aģentu lietošanu (piemēram, piena produktus, alkoholu).

Uzsverot šķiedrvielu nozīmi uzturā kā pacientiem, kam jau ir radušās sūdzības par aizcietējumiem, tā arī tiem, kam mēdz būt sūdzības par vēdera uzpūšanos, būtiski atzīmēt pārtikas piedevu Lepicol, kas satur smilšu ceļteku sēnalas un inulīnu, kas, savukārt, ir būtisks zarnu peristaltikas uzlabotājs, kā arī 5 dažādus probiotiķus, kuri satur specifiskas, organismam draudzīgas baktērijas, kuras piedalās gremošanas procesos. Šis produkts ir aktuāls, jo tas piemērots: kā gaļēdājiem, tā arī veģetāriešiem; pēc ilgstošas antibiotiku lietošanas; ceļojot, tai skaitā arī sportistiem, kas bieži dodas uz nometnēm un sacensībām, un, kuriem būtiski ir sekot līdzi savam uzturam, lai saglabātu labu pašsajūtu, kas, savukārt, ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai sekmīgi startētu sacensībās.

2016.gadā veiktajā pētījumā, kur tika analizētas dažādu rādītāju darbības izmaiņas, lietojot placebo un Lepicol 4 nedēļu garumā, tika atklāts, ka Lepicol lietotāju grupā par 28,5% vairāk kā placebo grupai uzlabojās dzīves kvalitāte (mazinājās sūdzības par aizcietējumiem, vēdera pūšanos utt.).1

Lepicol efektivitāti var sajust jau 7 dienu laikā, jo, normalizējoties zarnu trakta darbībai, uzlabojas pašsajūta un rodas dzīvesprieks.

Šīs, šķiedrvielām bagātās pārtikas piedevas lietošanas iespējas ir ļoti plašas, kas atvieglo tā iekļaušanu ikdienas ēdienkartē, jo to var pievienot: kā aukstajām, tā viegli siltajām mērcēm pie gaļas vai zivs ēdieniem; pie ik rīta auzu pārslu putras; pie kāda veselīga deserta vai paštaisīta našķa, piemēram, ābolu biezeņa ar auzu pārslu kraukšķiem.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.
Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Foto: Publicitātes foto
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu