Cīņa pret krauķiem Iecavā: "Balticovo" atkal aktualizē krauķu izplatības problēmu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFI/EPA

Olu ražošanas uzņēmums AS "Balticovo" atkal aktualizējis krauķu izplatības problēmu Iecavā, pret ko pašvaldība cīnās vairākus gadus, aģentūra LETA uzzināja Iecavas novada pašvaldībā.

Jau pagājušā gada martā Iecavas parkā veikta krauķu ligzdu noņemšana, taču tā nav sekmējusi putnu populācijas samazināšanos, un pašvaldībā saņemts "Balticovo" iesniegums, kurā deputāti tiek aicināti veikt krauķu ierobežošanas pasākumus novadā.

Uzņēmums savu iesniegumu pamatojis ar putnu gripas straujo izplatīšanos, un krauķi būtiski palielina risku "Balticovo" putnu saslimšanai.

Olu ražotāja iesniegumu pagājušajā nedēļā skatījuši domes Attīstības komitejas deputāti, un pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP), lūdzot atļaut nojaukt krauķu ligzdas Iecavas parkā līdz putnu ligzdošanas sezonai. Lūgums tiek pamatots gan ar saņemto "Balticovo" iesniegumu, gan ar to, ka putni apdraud sabiedrības sociālās, veselības aizsardzības un drošības intereses.

Jau vēstīts, ka pērn pēc putnu ligzdu noņemšanas secināts, ka tā nav sekmējusi krauķu kolonijas ierobežošanu.

Pašvaldībā skaidroja, ka ierobežot krauķu populāciju, noņemot ligzdas, kas atradās virs brauktuvēm un gājēju celiņiem pēc DAP apstiprinātā saraksta, nav izdevies. Putni turpina ligzdot parkā, turklāt iedzīvotāji pašvaldībai ziņo par ligzdām arī citviet Iecavā.

Pašvaldība marta beigās veica krauķu ligzdu noņemšanu Iecavas parkā atbilstoši DAP izsniegtajai nemedījamo sugu indivīdu ieguves atļaujai. Saskaņā ar to Iecavas parka teritorijā atļauts nojaukt līdz 200 krauķu ligzdu.

Ņemot vērā krauķa spēju ligzdas atjaunot, kā arī Iecavas parka kolonijas kopējo lielumu, pārvaldes ieskatā daļas ligzdu noņemšana pirms ligzdošanas sezonas sākuma nav uzskatāma par darbību, kas atstās būtisku negatīvu ietekmi krauķa populācijai.

Pirms tam Iecavas novada pašvaldība saņēmusi vairāku iecavnieku vēstules ar lūgumu risināt samilzušo situāciju ar krauķu koloniju Iecavas parkā. Putni rada troksni, posta un rada netīrību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu