"Cityparks Latvija" tiesā apstrīdējis PTAC lēmumu piemērot 50 000 eiro sodu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Lita Krone/LETA

Autostāvvietu operators SIA "Cityparks Latvija" Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā pārsūdzējis Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumu par 50 000 eiro soda piemērošanu un darbības ierobežojumiem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

"Cityparks Latvija" pārstāvji norādīja, ka PTAC lēmums ir prettiesisks, tendenciozs, faktiskiem apstākļiem neatbilstošs un pārkāpj PTAC pilnvaras, kā arī rada nepareizu priekšstatu par uzņēmumu un tā komercpraksi. "Cityparks Latvija" prasībā tiesai lūdz pilnībā atcelt lēmumu, jo nepiekrīt ne uzliktajai soda naudai, ne arī komercpraksei noteiktajiem ierobežojumiem.

"Nepārsūdzēt PTAC lēmumu, nozīmē piekrist šajā lēmumā norādītajam. Tas arī nozīmē samierināties ar PTAC nepamatoti noteiktajām sankcijām. Mēs kategoriski iebilstam pret PTAC lēmumu, tāpēc esam spiesti vērsties tiesā, lai aizsargātu savas tiesības," pauda "Cityparks Latvija" pārstāvji.

Vienlaikus kompānijā norādīja, ka "Cityparks Latvija" izvērtē arī citus pieejamos tiesību aizsardzības līdzekļus. "PTAC lēmums negatīvi ietekmē mūsu reputāciju un jau ir radījis un turpina radīt papildu izmaksas. Tāpēc, ja tiesa atzīs PTAC lēmumu par prettiesisku administratīvo aktu, "Cityparks" vērsties tiesā ar prasījumu par nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu," informēja "Cityparks Latvija" pārstāvji.

Prasībā tiesai "Cityparks Latvija" norādījis uz darbības izvērtēšanas metodēm un to ticamību, uzņēmuma sniegto skaidrojumu un informācijas ignorēšanu, PTAC pilnvaru pārkāpšanu, kā arī konkurenci kropļojošām un nevienlīdzīgām prasībām pret "Cityparks Latvija". Kompānija iebilst pret PTAC lēmumu kopumā - pret apstākļu novērtējumu, pret tiesību normu interpretāciju, un noteiktajām sankcijām. "PTAC savu lēmumu balsta uz interneta vietnēs publicētiem anonīmiem komentāriem, kuru pamatotība nav izvērtēta, iesniegumiem, kurus pats PTAC noraidīja kā nepamatotus, informāciju, kas sniegta no neverificētas ierīces," minēja uzņēmuma pārstāvji.

Tāpat kompānijas pārstāvji atzīmēja, ka PTAC publiski paustie apgalvojumi par "Cityparks Latvija" agresīvo komercpraksi, kas saistīta ar līgumsoda nepamatotu piemērošanu, balstās uz nepamatotiem pierādījumiem un, pretēji Latvijas un Eiropas Savienības (ES) tiesu praksei, nav pamatoti ar pienācīgu pārbaudi un testu.

Uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka PTAC, izvērtējot citu autostāvvietu pakalpojumu sniedzēju komercpraksi, atzinis līgumsoda preventīvas funkcijas nozīmi, ko klaji ignorējis, vērtējot "Cityparks Latvija" darbību. "Cityparks Latvija" pārstāvji skaidroja, ka PTAC atzinis par samērīgu konkurentu piemēroto līgumsodu tādā pašā apmērā, kādā to piemēro "Cityparks Latvija", vai arī nedaudz mazākā apmērā kā "Cityparks Latvija" piemērotais maksimālais līgumsods. Tādējādi, pēc uzņēmumā paustā, PTAC rīkojas nekonsekventi un nevienlīdzīgi pret visiem tirgus spēlētājiem.

Pēc "Cityparks Latvija" pārstāvju vēstītā, nepieņemams ir arī tas, ka PTAC, izvērtējot uzņēmuma komercpraksi, ir nepamatoti rīkojies tiesas vietā un tādējādi pārsniedzis kompetenci. "PTAC noteiktās sankcijas - ierobežojums piemērot līgumsodu esošajā apmērā un pienākums samaksāt soda naudu 50 000 eiro apmērā - ir noteiktas, neizvērtējot lietas apstākļus un nepareizi piemērojot tiesību normas. Turklāt, izvērtējot līgumsoda samērīgumu un aizliedzot to piemērot, PTAC pēc būtības ir pārkāpis savu kompetenci, jo jautājums par līgumsoda apmēra samazināšanu ietilpst vienīgi tiesas kompetencē," uzsvēra uzņēmuma pārstāvji.

"Cityparks Latvija" pārstāvji norādīja, ka PTAC nostāja ir vērtējama kritiski, jo pārbaudes ietvaros "Cityparks Latvija" iesniedza PTAC izvērstus paskaidrojumus, tostarp 2016. un 2017. gada finanšu datus un negodprātīgo stāvvietu izmantotāju radīto zaudējumu aprēķinu, ar kuriem kompānija pamatoja piemērotā līgumsoda samērīgumu. Šiem paskaidrojumiem PTAC neesot pievērsis nepieciešamo uzmanību.

"No lēmuma izriet, ka šāda PTAC nostāja ir saistīta ar nepamatoti šauru līgumsoda tiesiskā regulējuma interpretāciju. Proti, PTAC pievērš uzmanību vienīgi līgumsoda zaudējuma kompensācijas funkcijai, taču ignorē citas funkcijas, jo īpaši preventīvo jeb pārkāpuma novēršanas funkciju. Jautājumā par līgumsoda samērīgumu PTAC nonāca pretrunā ne vien ar juridiskajā literatūrā un tiesu praksē paustajām atziņām, bet arī pats ar savā praksē izdarītajiem secinājumiem," skaidroja uzņēmuma pārstāvji.

Jau ziņots, ka PTAC par negodīgu komercpraksi 2018. gada nogalē piemēroja 50 000 eiro sodu "Cityparks Latvija".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu