El Čapo. Pieci fakti par bēdīgi slaveno narkobaronu

Foto: Reuters/Scanpix/Unsplash/Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"El Čapo" jeb īstajā vārdā Hoakins Gusmans Loera ir pasaulē pazīstamākais, biedējošākais un bagātākais meksikāņu narkobarons. Kas īsti viņš ir? Raidsabiedrība "BBC" apkopojusi piecus interesantākos faktus par slaveno noziedznieku.

1. Cik bagāts viņš ir?

Iesauka "El Čapo" (El Chapo) tulkojumā nozīmē "īsais", viņa augums ir viens metrs un septiņdesmit centimetri. Iespējams, augums ir neliels, toties viņa bagātība gan nē.

Kādu brīdi Hoakins bija bagātākais cilvēks pasaulē un viens no bēdīgi slavenākajiem narkobaroniem Meksikā.

Kā liecina tiesu materiāli, "El Čapo" bagātība mērāma 14 miljardos ASV dolāru, kas iegūti no narkotiku kontrabandas. 

Kopš 2018. gada novembra, narkobaronam Ņujorkā norit tiesas prāva. Viņš tiek apsūdzēts par narkotiku kontrabandu, slepkavības pasūtījumiem un naudas atmazgāšanu. 

Foto: Reuters/ScanPix

2. Kā pārvadāja narkotikas?

"El Čapo" bija pasaules lielākās kriminālās organizācijas vadītājs - viņš vadīja Sinaloas karteli Meksikā, kurš kļuva par lielāko narkotiku piegādātāju Amerikas Savienotajām valstīm.

Izmeklēšana atklāja, ka narkotikas valstī ievestas, izmantojot visdažādākās metodes - plastmasas banāni un garšvielu bundžas ir tikai dažas no tām.

Netālu no tiesas ēkas atrodas virtuļu veikals. Tajā atrodams "El Chapo" vārdā nosaukts virtulis ar halapenjo piparu un siera krēma pildījumu. 

3. Cik bieži viņš izbēga no cietuma?

"El Čapo" ir eksperts, kad runa ir par izbēgšanu no cietuma.

2001. gadā "El Čapo" izdevās izkļūt no Meksikas stingrākā režīma cietuma. Kādu laiku viņš bēguļoja, līdz viņu notvēra 2014. gadā.

Gadu vēlāk viņam atkal izdevās no cietuma izbēgt.

"El Čapo", izmantojot pusotru kilometru garu tuneli, kas atradās zem viņa kameras, nokļuva brīvībā. Visbeidzot, 2016. gadā viņš tika notverts reida laikā un izdots ASV tiesai. 

4. Kas notika tiesā?

Nesen medijos parādījušās ziņas, ka Meksikas eksprezidents Enrike Penja Njeto pieņēmis 100 miljons dolāru lielu kukuli no "El Čapo". Pats eksprezidents šos apgalvojumus gan noliedz.

Foto: Reuters/ScanPix

Klīst nostāsti, ka narkobarons savus sāncenšus esot apracis dzīvus. Viņa savrupmājā esot ierīkota nāves istaba, kurā izveidotas speciālas notekas kā lopkautuvē, kuras atvieglo asiņu savākšanu.

Viņam esot bijis arī pašam savs zoodārzs. 

5. Kā tas beidzās?

Pastiprinātu uzmanību tiesas procesā ieguva "El Čapo" sieva - Emma Koronela Aispuro.

"El Čapo" izveidotā ierīce, ar kuru viņš izspiegoja savas sievas darbības, izrādījās liktenīga pašam narkobaronam.

Ironiski, ka tieši caur šo programmu FBI aģenti spēja iegūt sev nepieciešamo informāciju, pētot īsziņas kuras narkobarons sūtīja savai sievai un mīļākajām. FIB izdevās iegūt sūtītos ziņojumus un izmantot pret Gusmanu viņa paša iekāri un paranoju.

Diemžēl narkobaronam uzdzīve uz kādu laiku būs jāatliek, jo viņš par izdarīto cietumā pavadīs visu savu atlikušo mūžu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu