EP deputāti: Marihuānai ir terapeitiska iedarbība, to nepieciešams medicīniski izmantot (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) aicina turpināt pētījumus par marihuānas izmantošanu medicīniskos nolūkos un mudina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izmantot marihuānu saturošu medikamentu sniegtās iespējas, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Trešdien, 13. februārī, pieņemtā rezolūcijā EP deputāti aicina Eiropas Komisiju (EK) un ES valstu varas iestādes skaidri nodalīt marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos no citiem pielietojumiem.

Rezolūcijā deputāti aicina komisiju un ES dalībvalstis "pievērsties jautājumam par regulatīvajiem, finansiālajiem un kultūras šķēršļiem, kas ietekmē zinātnisko izpēti par marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos un izpēti par marihuānu kopumā".

EP deputāti arī aicina šādiem pētījumiem atvēlēt pietiekamu finansējumu.

Tāpat EP deputāti rosina dalībvalstis atļaut ārstiem izrakstīt marihuānu saturošas zāles.

Ja šādi medikamenti ir efektīvi, izmaksas par to iegādi veselības apdrošināšanas shēmām būtu jāsedz, tāpat kā citu zāļu gadījumā, secinājuši deputāti.

EP deputāti norāda, ka saskaņā ar esošo zinātnisko literatūru marihuānai un kanabinoīdiem piemīt terapeitiska iedarbība.

Proti, tie var būt iedarbīgi, lai uzlabotu apetīti un mazinātu svara zudumu, kas saistīts ar HIV/AIDS, atvieglotu garīgo traucējumu simptomus, piemēram, psihozes vai Tureta sindroma simptomus, un, lai atvieglotu epilepsijas simptomus, kā arī simptomus saistībā ar Alcheimera slimību, artrītu, astmu, vēzi, Krona slimību un glaukomu. Tāpat tie palīdz mazināt aptaukošanās un saslimšanas ar diabētu risku un mazināt sāpes saistībā ar menstruāciju.

Jau vēstīts, ka EP ar EK šonedēļ Strasbūrā debatē par medicīniskās marihuānas lietošanu, aicinot turpināt pētījumus medicīniskās marihuānas izvērtēšanai.

EP birojā skaidro - kaut gan Pasaules Veselības organizācija oficiāli ieteikusi marihuānas sastāvā esošo vielu kanabidiolu neklasificēt starptautiskā līmenī kā kontrolējamu vielu, dalībvalstu noteikumi, kas regulē marihuānas lietošanu medicīniskos nolūkos, ievērojami atšķiras.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu