Neparasts skats: Latvijas laukos vējš "paspēlējies" ar sniegu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iecavietis Vilnis Goldmanis otrdien, 12. februārī, Jelgavas pusē iemūžinājis skaistu dabas parādību un publicējis to sociālajos tīklos. Kā dēvē pats fotogrāfiju autors, tie ir sniega veltņi jeb rituļi. 

Kā skaidro kāds cits sociālo tīklu lietotājs, parādību nav iespējams tik bieži novērot. Jāsakrīt vairākiem apstākļiem, lai daba to spētu radīt.

"Zemei jābūt klātai ar sniegu, pie kura nepielīp svaigi krītošais, ļoti lipīgais sniegs - kā šajā gadījumā - sērsna. Gaisa temperatūrai jābūt ap nulli. Jāpūš spēcīgam, gar zemi plūstošam, vējam, vismaz 12 m/s, kurš neatrauj sniegu no zemes, bet sāk to ripināt. Šādi sniega veltņi var izveidoties pārsteidzoši lieli. Katram sniega rullim ir palicis sava veida ceļš, kas norāda velšanās trajektoriju," savā "Facebook" lapā dalās Didzis Čipens.

Autors atzīst, ka būtu jauki uzzināt, kā citur dēvē šos sniega ruļļus.

Kā izrādās, šāda parādība novērota arī Iecavas, Bauskas un Jelgavas pusē. Vairāki cilvēki komentāros dalījušies arī ar saviem novērojumiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu