"Līdz nāve mūs šķirs...?" Puse reģistrēto laulību Latvijā tiek šķirtas (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Čīka/LETA

Laulību dienā dotais solījums: mīlēt, līdz nāve mūs šķirs, bieži vien ir izgaist jau pēc pirmajiem laulības gadiem. Statistika ir satraucoša, puse reģistrēto laulību tiek šķirtas. Liela daļa pāru dzīvo nereģistrētā laulībā, un, ja pieskaitītu arī tos, tad šķiršanās statistika būtu vēl neiepriecinošāka, vēsta raidījums Bez Tabu

Centrālās statistikas pārvaldes pārstāve Sigita Šulca stāsta, ka

laulības, kas tiek šķirtas, Latvijā ilgst vidēji 14 gadus. Ja gadā noslēdz aptuveni 11 tūkstoši laulību, tad šķir aptuveni 6 tūkstošus pāru. Līdz 39 gadu vecumam izšķiras 46 procenti vīriešu un 54 procenti sieviešu.

Pāri biežāk šķiras pilsētās nekā laukos, krievu tautības cilvēki šķiras biežāk nekā latvieši. Palielinoties laulāto izglītības līmeņu starpībai, palielinās iespēja, ka laulātie dosies katrs uz savu pusi. Turklāt personai ar pamatizglītību vai zemāku izglītību ir lielāka iespēja izšķirties neatkarīgi no tā, kāda izglītība ir laulātajam.

Lai gan statistika nav iepriecinoša, starp Eiropas valstīm Latvija ir topa vidusdaļā. Gandrīz puse pāru šķiras, piemēram, Francijā un Vācijā, arī Lietuvā un Igaunijā ir līdzīgi. Rekordisti ir portugāļi, viņi šķir gandrīz 70 procentus laulību, bet visnoturīgākās laulības saites ir maltiešiem (šķiras vien 12 pāru no 100).

Pieņēmums, jo vēlāk precēsies, jo būs lielāka dzīves pieredze un laulība būs noturīgāka, neapstiprinās, jo deviņdesmito gadu sākumā precējās vidēji 22 gadu vecumā, šķīrās tikpat bieži kā tagad, kad laulības ostā iestūrē vidēji 30 gadu vecumā.

Šķiras, ja nav emocionālās tuvības. Īpaši svarīgi tas ir sievietēm, un 70 procentu gadījumu viņas ir tās, kas ierosina šķiršanos.

Vīriešiem vēlmes esot piezemētākas, viņiem svarīgāk nekā dāmām esot miesas baudas (seksuālā un gastronomiskā apmierinātība).

Šķiršanas pieredze ir arī bijušajai aizsardzības un iekšlietu ministrei, uzņēmējai Lindai Mūrniecei. Viņa raidījumā dalās savā pieredzē un atzīst, ka pieņemt lēmumu šķirties nav viegli, taču, ja nav iespējams sadzīvot, mīlestība ir zudusi, tad tas jādara. Pašas pieredze liecinot, ka viņai laulības šķiršanās nākusi arī par labu un tagad var veltīt laiku sev. Iesaka sievietēm, kas šķiršanos piedzīvojušas, nenokārt degunu, bet sasparoties un mīlēt pašām sevi. Ja pašas sevi nemīlēsim, tad arī citi to nedarīs, akcentē Linda.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu